Badania zrealizowane przez SW Research na zlecenie Tesco potwierdzają, że blisko połowa Polaków sama przygotowuje wielkanocne produkty niż kupuje ich gotowe odpowiedniki. Najczęściej przygotowanymi potrawami na Wielkanoc są ciasta – samodzielnie piecze je 79% badanych, w dalszej kolejności jest barszcz biały lub żurek przygotowywany przez blisko 65% Polaków. Inne przygotowywane potrawy i dodatki to pasztet (32%), chleb (18,8%), majonez (11,8%) czy domowa musztarda (3,5%). – Dostępność dobrej jakości produktów, a także często brak czasu w gorączce przedświątecznych przygotowań sprawia, że łatwo nam sięgać po gotowy majonez, chrzan czy pasztet. Niemniej jednak ciągła moda na samodzielne gotowanie zachęca coraz liczniejszą grupę Polaków do eksperymentowania w kuchni. W okresie przedświątecznym widzimy wzrost sprzedaży przyborów kuchennych, takich jak maszynki do mięsa, foremki do pasztetów i ciast –komentuje Michał Sikora, rzecznik prasowy Tesco Polska.