Produkty gotowe czy własnoręcznie robione – co przeważa na świątecznych stołach?

Aktualności

Produkty gotowe czy własnoręcznie robione – co przeważa na świątecznych stołach?

Badania zrealizowane przez SW Research na zlecenie Tesco potwierdzają, że blisko połowa Polaków sama przygotowuje wielkanocne produkty niż kupuje ich gotowe odpowiedniki. Najczęściej przygotowanymi potrawami na Wielkanoc są ciasta – samodzielnie piecze je 79% badanych, w dalszej kolejności jest barszcz biały lub żurek przygotowywany przez blisko 65% Polaków. Inne przygotowywane potrawy i dodatki to pasztet (32%), chleb (18,8%), majonez (11,8%) czy domowa musztarda (3,5%). – Dostępność dobrej jakości produktów, a także często brak czasu w gorączce przedświątecznych przygotowań sprawia, że łatwo nam sięgać po gotowy majonez, chrzan czy pasztet. Niemniej jednak ciągła moda na samodzielne gotowanie zachęca coraz liczniejszą grupę Polaków do eksperymentowania w kuchni. W okresie przedświątecznym widzimy wzrost sprzedaży przyborów kuchennych, takich jak maszynki do mięsa, foremki do pasztetów i ciast –komentuje Michał Sikora, rzecznik prasowy Tesco Polska.