Przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie były w centrum zainteresowania wszystkich miłośników wina i produktów regionalnych. Wszystko za sprawą Targów WINO, które przyciągnęły liczne grono zwiedzających, chcących lepiej poznać rodzime winnice.
WINO – Targi Polskich Win i Winnic dostarczyły zwiedzającym wielu niezapomnianych wrażeń. W wydarzeniu wzięło udział kilkudziesięciu wystawców z różnych zakątków Polski. Największą część z nich stanowiły oczywiście winnice. Regionami winiarskimi, które mogły pochwalić się największą reprezentacją były Małopolska, Wielkopolska oraz Województwo Lubuskie. Grono wystawców uzupełnili producenci wyrobów regionalnych, takich jak sery, miody, piwa, czy nalewki, a także producenci akcesoriów winiarskich.
Wyjątkowe wyróżnienia
Tegoroczną edycję targów rozpoczęła szczególna ceremonia, w której wzięło udział wielu szczególnych gości na czele z sekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ryszardem Bartosikiem oraz wicemarszałkami Województwa Wielkopolskiego, Krzysztofem Grabowskim i Wojciechem Jankowiakiem. Uroczystość została połączona z wręczeniem nagród specjalnych w zakończonym niedawno konkursie WINOPL. Wyróżnienia, będące kontraktem na zakup wina powędrowały do czterech winnic – Winnicy Equus, Winnicy Milsko, Winnicy Aris oraz Winnicy Mickiewicz. Fundatorami nagród byli m.in. Grupa MTP oraz sieć sklepów Aelia Duty Free.
Bogaty program wydarzeń
Ekspozycję Targów WINO uzupełniły liczne wydarzenia towarzyszące. Program targów wypełniły warsztaty, seminaria branżowe, a także spotkania autorskie organizowane m.in. przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz wydawnictwo Czas Wina. Swoje pięć, a konkretnie rzecz ujmując dziesięć minut miały winnice, które w formacie tzw. szybkich randek musiały zaprezentować swoje produkty. Wisienką na torcie był koncert Kapeli Góralskiej Ciupaga, która swoimi utworami porwała publiczność zgromadzoną pod sceną główną targów.
Gratką dla wielbicieli łączenia win z potrawami była z kolei wieczorna kolacja degustacyjna, zorganizowana w Restauracji GARDENcity. Osiemdziesięciu uczestników miało okazję skosztować pysznych dań przygotowanych przez szefa kuchni Tomasza Zdrenkę. W menu znalazły się takie dania jak raviolo z jagnięciną, filet z kaczki z pyzą wiśniową, czy pączek z wołowiną azjatycką. Towarzyszami ośmiu potraw było aż jedenaście polskich win, pochodzących z winnic, biorących udział w targach.
Do zobaczenia za rok
Druga edycja Targów WINO była prawdziwym świętem polskiego winiarstwa. Teren MTP opuszczali z zadowoleniem nie tylko zwiedzający, ale i sami wystawcy. Wielu z nich praktycznie wyprzedało swoje produkty, a półki na ich stoiskach świeciły pustkami.
tekst: informacja prasowa
zdjęcia: redakcja “Poradnika Handlowca”