Polskie Dni to cykl wydarzeń od 28 listopada do 12 grudnia 2019 r. promujących Polskę na terenie Gruzji. Nadrzędnym celem wydarzenia jest promocja polskich produktów oraz przekonanie gruzińskich konsumentów o ich wysokiej jakości.
Partnerzy gruzińscy – sieci handlowe (FMCG), sieci apteczno-drogeryjne i magazyny budowlane – będą promować polskie produkty w swoich sklepach w Tbilisi, jak również na terenie całej Gruzji. Popularyzacja odbywać się będzie poprzez specjalnie przygotowane wydarzenia: degustacje i promocje polskich produktów, rozdawanie ulotek, quizy dot. wiedzy o Polsce z nagrodami, informacje w gazetkach, mediach społecznościowych itp. Jednak najważniejszym przekazem wydarzenia będzie dokładne oznaczenie na półkach sklepowych polskich produktów poprzez specjalnie zaprojektowane materiały promocyjne z polską flagą oraz logiem Polskich Dni.
Dla polskich producentów, których produkty nie znalazły się jeszcze na gruzińskich półkach, Polska Agencja Inwestycji i Handlu przygotowała specjalne wydarzenie, którego głównym celem jest zaproszenie największych gruzińskich importerów, dystrybutorów oraz przedstawicieli sieci handlowych w jednym miejscu w celu przedstawienia polskich produktów oraz tego “JAK SMAKUJE POLSKA”. Spotkanie to odbędzie się 28 listopada br. w siedzibie Ambasady RP w Tbilisi. Podczas wydarzenia polscy producenci będą mieli okazję do zaprezentowania swoich produktów na specjalnie przygotowanych stoiskach oraz nawiązania bezpośrednich kontaktów biznesowych z potencjalnymi partnerami gruzińskimi.
Przy tej okazji zaprezentowane zostaną główne założenia akcji promocyjnej “Polskie Dni”, a także zostaną przedstawieni partnerzy wydarzenia oraz główne sektory współpracy polsko-gruzińskiej. Ponadto zorganizowane zostanie kulinarne show połączone z degustacją wina. Świat polskich kulinariów przybliżą uczestnikom Manana i Jakub Łuczakowie, polsko-gruzińskie małżeństwo prowadzące winiarnię i restaurację w Kakheti. W swojej kuchni przygotują potrawy dla gości, czerpiąc inspirację z kuchni staropolskiej, opartej na lokalnie dostępnych produktach. Podczas spotkania inauguracyjnego “Polskich Dni” przygotują polskie potrawy z zastosowaniem polskich produktów, uzupełnionych o lokalne składniki.
Źródło: PAIH