Polski eksport żywności w 2024 roku

Aktualności

Polski eksport żywności w 2024 roku

20 stycznia 2025

Od stycznia do listopada 2024 roku eksport towarów rolno-spożywczych z Polski osiągnął wartość 49,2 mld euro, co stanowi wzrost o 2,3 % w porównaniu z analogicznym okresem roku 2023 – podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Wśród głównych produktów eksportowych dominowały tytoń i wyroby tytoniowe oraz mięso.

Głównym odbiorcą polskiej żywności w okresie od stycznia do listopada ubiegłego roku była Unia Europejska, która odpowiadała za 74 % całkowitego eksportu rolno-spożywczego. Przychody z eksportu na ten rynek wzrosły o 2 % w porównaniu do analogicznego okresu 2023 r., osiągając 36,3 mld euro – poinformowało Biuro Analiz i Strategii KOWR, powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów.

W analizowanym okresie Polska eksportowała do UE przede wszystkim:

  • tytoń i wyroby tytoniowe (4,4 mld euro, wzrost o 3 % rdr),
  • mięso drobiowe (3,0 mld euro, wzrost o 4 %),
  • mięso wołowe (1,8 mld euro, wzrost o 7 %),
  • ryby i przetwory (2,4 mld euro, wzrost o 4 %),
  • produkty mleczne (2,3 mld euro, wzrost o 13 %),
  • pieczywo i wyroby piekarnicze (2,1 mld euro, wzrost o 7 %),
  • czekoladę i wyroby czekoladowe (1,9 mld euro, wzrost o 20 %),
  • karmę dla zwierząt domowych (1,8 mld euro, wzrost o 15 %).

Największe wpływy uzyskano z eksportu do Niemiec, które zakupiły polską żywność o wartości 12,4 mld euro (wzrost o 1 % rdr). Kolejnymi ważnymi partnerami były Francja, Niderlandy, Włochy oraz Czechy.

Eksport do krajów spoza UE stanowił 26 % całości, osiągając wartość 13,0 mld euro – to wzrost o 2 % w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Wśród eksportowanych produktów dominowały:

  • mięso i przetwory inne niż drobiowe (1,4 mld euro, wzrost o 6 % rdr, w tym mięso wołowe wzrost o 15 % do 453 mln euro),
  • mięso drobiowe (1,1 mld euro, wzrost o 19 %),
  • produkty mleczne (967 mln euro, spadek o 4 %),
  • czekolada i wyroby czekoladowe,
  • pieczywo i wyroby piekarnicze,
  • tytoń i wyroby tytoniowe,
  • ziarno pszenicy.

Największymi odbiorcami polskich produktów rolno-spożywczych poza UE były Wielka Brytania, Ukraina, Stany Zjednoczone, Turcja, a także Szwajcaria, Izrael i Algieria.

W tym samym okresie wartość importu wyniosła 32,6 mld euro, co oznacza wzrost o 6,4 % w porównaniu z rokiem poprzednim. KOWR zauważa, że sprzyjała temu wzrost złotego względem głównych walut. Najczęściej importowano do Polski:

  • mięso, przetwory i żywiec (3,5 mld euro, wzrost o 1 % rdr),
  • owoce i przetwory (3,0 mld euro, wzrost o 13 %),
  • ryby i przetwory (2,9 mld euro, wzrost o 1 %),
  • kawę, herbatę i kakao (2,8 mld euro, wzrost o 50 % rdr).

źródło: PAP
oprac.: K. Walkowiak