Polski eksport żywności do Wielkiej Brytanii

Aktualności

Polski eksport żywności do Wielkiej Brytanii

29 marca 2019

Eksport towarów żywnościowych do Wielkiej Brytanii w 2018 r. wzrósł o 4% w stosunku rocznym i osiągnął wartość ok. 2,7 mld euro. Największy udział w przychodach osiągnęło mięso, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe oraz przetwory zbożowo-mączne – wynika z danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

Wielka Brytania okazuje się drugim po Niemczech największym partnerem handlowym Polski pod względem przychodów uzyskiwanych z eksportu produktów rolno-spożywczych. Produktami, które wygenerowały największe przychody z eksportu do Wielkiej Brytanii były: mięso czerwone łącznie z podrobami i przetworami (w 2018 r. – 652 mln euro), mięso i podroby z drobiu (315 mln euro), wyroby cukiernicze (305 mln euro), tytoń i wyroby tytoniowe (243 mln euro), przetwory zbożowo-mączne (241 mln euro), warzywa łącznie z przetworami (200 mln euro). Znaczący udział stanowią także produkty mleczne (106 mln euro), ryby i przetwory (105 mln euro) oraz owoce i przetwory (83 mln euro)

Z kolei Polska importuje z Wielkiej Brytanii głównie mięso czerwone, podroby i przetwory oraz wyroby spirytusowe (po około 90 mln euro). W 2018 r. wartość produktów rolno-spożywczych importowanych z Wielkiej Brytanii do Polski wyniosła 592 mln euro.

Źródło: money.pl

Foto: Pixabay