Polski drób i wołowinę można eksportować do Egiptu

Aktualności

Polski drób i wołowinę można eksportować do Egiptu

08 marca 2016

Rynek egipski został otwarty dla polskiego mięsa drobiowego i wołowego – poinformował w piątek resort rolnictwa. Stało się to “w wyniku długotrwałych i intensywnych negocjacji prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii” – zaznaczyło ministerstwo.

“1 marca 2016 r. egipska służba weterynaryjna poinformowała polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Egiptu, umożliwiając tym samym eksport z dwóch zatwierdzonych zakładów drobiowych i jednego wołowego” – czytamy w komunikacie.

Według resortu, egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku drugiego kwartału 2016 r., “w celu kontroli kolejnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych oraz rozszerzenia listy zatwierdzonych podmiotów”.

PAP