Zakończyła się 30. edycja Międzynarodowych Targów BIOFACH 2019. To największa impreza wystawiennicza produktów ekologicznych na świecie. Tematyka targów obejmowała wszystko to, co związane jest z żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi, w tym surowce, półprodukty, komponenty, wyroby gotowe dla przemysłu rolno-spożywczego. Tegoroczna edycja targów odbyła się również z udziałem firm polskich, które prezentowały swoją ofertę.
Federalna minister ds. wyżywienia i rolnictwa Niemiec, Julia Klöckner przedstawiła m.in. w swoim wystąpieniu wyniki przeprowadzonego w 2018 r. w RFN konsumenckiego badania Eko-barometr. Wykazało ono rosnące zapotrzebowanie na produkty ekologiczne. Według tych danych 78 % badanych konsumentów w Niemczech kupuje produkty ekologiczne, zwracając przy tym uwagę na kwestie związane z dobrostanem zwierząt, lokalne pochodzenie produktu oraz zrównoważoną produkcję i wpływ na środowisko naturalne.
W Norymberdze odbyła się 30. edycja Międzynarodowych Targów BIOFACH 2019. Udział wzięły w niej także firmy polskie, które prezentowały ofertę żywności ekologicznej oraz możliwości dynamicznie rozwijającego się polskiego rolnictwa ekologicznego. Kilka tysięcy wystawców z całego świata przyjeżdża co roku do Norymbergii (w tym roku prawie 3000 wystawców z 95 państw), aby promować ekologiczną żywność i rolnictwo oraz produkty pochodzenia naturalnego.
Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego na targach była okazją do rozmów na temat branży produktów ekologicznych, perspektyw handlowych, a także oczekiwań wobec resortu rolnictwa. Podsekretarz stanu uczestniczył także w oficjalnym otwarciu stoiska narodowego zorganizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W trakcie tegorocznej edycji targów na polskim stoisku prezentowały się 34 podmioty reprezentujące sektor rolnictwa ekologicznego, w tym organizacje producentów żywności ekologicznej jak i pojedyncze firmy. Na polskim stoisku prowadzone były pokazy kulinarne z wykorzystaniem polskich certyfikowanych produktów ekologicznych oraz liczne degustacje dla odwiedzających. Polska obecna jest na targach BIOFACH od 2005 r. Udział Polski ma na celu promowanie wysokiej jakości żywności i walorów tradycyjnej polskiej kuchni, co wiąże się z upowszechnianiem wizerunku, zwiększeniem rozpoznawalności oraz wzrostem zainteresowania produktami ekologicznymi na arenie międzynarodowej.
Źródło i foto: MRiRW