W 2023 r. członkowie UE wyeksportowali 867 tys. ton czekolady i tabliczek czekolady do krajów spoza UE. Oznacza to 2% wzrost w porównaniu z 2022 r. (852 tys. ton) i 35% wzrost w porównaniu z 2013 r. (643 tys. ton) – podał Eurostat. Polska jest trzecim w UE eksporterem.
W 2023 r. kraje UE wyeksportowały 867 tys. ton czekolady i batonów czekoladowych do krajów poza UE. Oznacza to wzrost o 2% w porównaniu z 2022 r.
Największymi eksporterami czekolady były: Niemcy z 221 tys. ton, czyli 26% całkowitego eksportu, następnie Holandia (123 tys. ton, czyli 14%), Polska (115 tys. ton, czyli 13%), Belgia (96 tys. ton, czyli 11%) i Włochy (92 tys. ton, czyli 11%).
Eurostat podaje, że te 5 krajów UE odpowiadało za trzy czwarte całkowitego wywozu czekolady.
Największymi odbiorcami unijnej czekolady były Wielka Brytania, na czele z 315 tys. ton (36% całości), następnie Stany Zjednoczone z 72 tys. ton (8%), Rosja z 65 tys. ton (7%), Kanada z 31 tys. ton (4%) i Australia 27 tys. ton (3%).
Import czekolady do UE pochodził głównie ze Szwajcarii, z której przywieziono 62 000 ton.
źródło: PAP Biznes
oprac. red.