Polska w czołówce producentów i eksporterów pieczarek w UE

Aktualności

Polska w czołówce producentów i eksporterów pieczarek w UE

05 maja 2025

Polska należy do czołówki producentów i eksporterów pieczarek w Unii Europejskiej. Jak poinformował PAP Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), w ubiegłym roku krajowa produkcja tych grzybów wyniosła 360 tys. ton, z czego 245 tys. ton, tj. 68 % trafiło na eksport.

Pieczarki w Polsce uprawiane są na obszarze przekraczającym 2,55 mln m² (czyli 255 hektarów), a ich roczna produkcja sięga 360 tys. ton. W okresie 2020–2024 wolumen zbiorów wzrósł z 340 tys. do 360 tys. ton, co było efektem niezmiennie wysokiego zapotrzebowania zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym.

Produkcja pieczarek w Polsce jest silnie skoncentrowana terytorialnie. Najwięcej upraw znajduje się w województwach mazowieckim, które odpowiada za 38 % krajowej produkcji, oraz wielkopolskim, gdzie powstaje 32 % całkowitego wolumenu.

Z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że w latach 2020–2024 eksport pieczarek z Polski wzrósł z 202 tys. ton do 245 tys. ton. Najniższy poziom eksportu odnotowano w 2020 roku, kiedy to pandemia COVID-19 zakłóciła handel międzynarodowy. W 2024 roku za granicę trafiło 245 tys. ton pieczarek, co stanowiło 68 % całkowitej krajowej produkcji.

Ponad 76 % eksportu kierowano do krajów Unii Europejskiej, w tym głównie do Niemiec (67 tys. ton), Francji (33 tys. ton), Włoch (17 tys. ton) oraz Grecji (14 tys. ton). Wśród państw spoza UE największym odbiorcą była Wielka Brytania, która zakupiła 51 tys. ton polskich pieczarek. Mniejsze ilości trafiły także do Norwegii (4 tys. ton), Szwajcarii (1,8 tys. ton) i Izraela (0,5 tys. ton).

Wartość eksportu pieczarek w 2024 roku osiągnęła niemal 558 mln euro, co oznacza wzrost o 9 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Największe wpływy pochodziły z Niemiec – 161 mln euro (wzrost o 16 % rdr) oraz Wielkiej Brytanii – 116 mln euro.

źródło: PAP/MSN
oprac.: K. Walkowiak
fot.: Pixabay