Polska piątym największym producentem sera w Europie

Gospodarka

Polska piątym największym producentem sera w Europie

08 listopada 2021

W latach 2004-2020 produkcja serów i twarogów w Polsce wzrosła o 65% i osiągnęła poziom 960 tysięcy ton – tak wynika z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Tym samym, zajmujemy piąte miejsce w Europie i szóste na świecie, jeśli chodzi o eksport.

60-70% eksportu stanowią sery dojrzewające. We wspomnianych latach 45% produkcji tego produktu wywożono za granice. W Europie – 13%, czyli 13 tysięcy ton sera dojrzewającego z naszego kraju trafia do Czech, 9% (8 tysięcy ton) do Włoch oraz 7% (7 tysięcy ton) – do Niemiec i na Słowację. Poza Unią Europejską – 10%, czyli 10 tysięcy ton sera sprzedajemy na Ukrainie, 7% (7 tysięcy ton) w Arabii Saudyjskiej oraz 5% (5 tysięcy ton) trafia do Wielkiej Brytanii.

W ciągu 6 lat sprzedaż serów i twarogów za granicą zwiększyła się ze 191 mln euro do 823 milionów euro. Od stycznia do lipca w 2021 roku przychody z eksportu sięgnęły 518 mln euro, czyli były wyższe niż w tym samym okresie w roku poprzednim.

Najwięcej serów w Unii Europejskiej produkują: Niemcy (2,4 mln ton w 2020 r.), Francja (1,9 mln ton), Włochy (1,3 mln ton) i Holandia (1 mln ton).

źródło: businessinsider.com.pl

Przeczytaj także: Ceny żywności najwyższe od 2011 roku – Poradnik Handlowca