Na terenie Polski działa ponad 850 gospodarstw rybackich o łącznej powierzchni stawów około 70 tys. ha. – Polska od lat jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej, a krajowa produkcja stanowi około 30% całej produkcji unijnej — informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Eksport ryby w 2021 roku wyniósł 461 ton i był o 30% wyższy niż w dwa lata temu. W ubiegłym roku głównym rynkiem zbytu karpia z naszego kraju była Szwecja (46%) oraz Wielka Brytania (38%).
W pierwszej trójce europejskich hodowców znajdują się także Czechy i Węgry.
Spożycie karpia w Polsce
W ubiegłym roku średnie spożycie karpia w Polsce wyniosło 0,49 kg na osobę. – Pomimo że ogólny popyt na ryby w Polsce jest zmienny, biorąc pod uwagę podział na gatunki, to ilość spożywanego karpia na przestrzeni lat raczej się nie zmienia — zaznaczył wiceszef KOWR.
– W polskiej tradycji spożycie potraw z karpia nieodłącznie kojarzy się z okresem świąteczno-noworocznym. Szacuje się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90% rocznej krajowej produkcji karpia — powiedział zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński.
źródło: o2.pl