W Polsce zainteresowanie miodem systematycznie rośnie. W 2023 roku przeciętny Polak spożywał średnio około 1 kg tego słodkiego przysmaku rocznie. Łączna krajowa produkcja wyniosła prawie 28 tys. ton – to wzrost o ponad 14 % w stosunku do roku poprzedniego, co jednak nie wystarczyło, by zaspokoić pełne zapotrzebowanie rynku. Pamiętajmy, że prawie 80 % to miody rzepakowe i wielokwiatowe, a te pierwsze nie cieszą się specjalnie popularnością wśród rodzimych nabywców – a szkoda, bo są niezmiernie wartościowe. Aby pokryć deficyt, Polska zaimportowała ponad 25 tys. ton miodu – głównie z Ukrainy i Chin.
Szczególnie widoczny jest sezonowy wzrost zainteresowania miodem: zimą, kiedy wiele osób stawia na naturalne produkty wspomagające odporność, popyt jest o 78,5 % wyższy niż latem. W miesiącach takich jak grudzień, miód pojawia się na listach zakupowych u 59 % konsumentów, podczas gdy w sierpniu zainteresowanie tym produktem spada o blisko 80 %.
Miód w sklepach – pewna jakość
Produkty dostępne w polskich sklepach, zarówno krajowe, jak i importowane, muszą spełniać surowe normy jakościowe. Zarówno przepisy unijne, jak i krajowe regulacje wymagają, by każdy słoik miodu trafiający do sprzedaży był przebadany pod kątem składu odżywczego i braku zanieczyszczeń. Dzięki temu konsumenci mogą być pewni, że wybierają zdrowy i naturalny produkt.
-Kupowanie miodu w sklepach to pewność jakości i bezpieczeństwa. Produkty dostępne w polskich sklepach są dokładnie przebadane, co daje konsumentom gwarancję zakupu zdrowego i pełnowartościowego miodu. – mówi Przemysław Rujna Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu. – Miody te spełniają normy unijne oraz krajowe, a ich skład jest dokładnie sprawdzony pod każdym kątem. – dodaje Rujna.
Importowane miody bez względu na pochodzenie, również przechodzą szczegółowe kontrole. W efekcie produkty z zagranicy spełniają najwyższe standardy, co pozwala konsumentom polskim, tak samo jak w każdym innym kraju europejskim, bez obaw sięgać po różnorodne rodzaje miodu dostępne na sklepowych półkach.
źródło: Polska Izba Miodu
oprac.: K. Walkowiak