Po przystąpieniu do Unii Europejskiej Polska stała się jednym z największych producentów serów w Europie. W 2022 roku produkcja serów i twarogów osiągnęła rekordowy poziom 992 tys. ton.
Polska jest czwartym największym producentem w UE, zaraz po Niemczech, Francji oraz Włoszech. W rankingu światowym zajmujemy piąte miejsce.
Sery twarogowe mają 52% udziału, sery podpuszczkowe dojrzewające stanowią 39%, a sery topione – 8%.
W latach 2004-2022 zanotowano 8,5-krotny wzrost eksportu serów i twarogów. W ubiegłym roku osiągnął 279 tys. ton.
Jak podaje Business Insider: “Według ekspertów KOWR w 2023 r. wzrostowa tendencja w eksporcie prawdopodobnie zostanie utrzymana, o czym świadczą dane handlowe za pierwsze osiem miesięcy br. W okresie od stycznia do sierpnia 2023 r. z Polski za granicę sprzedano 88 tys. ton serów świeżych, serwatkowych i twarogowych, o 3 proc. więcej niż przed rokiem. Większość zakupiły kraje UE (74 tys. ton), przede wszystkim: Niemcy, Rumunia i Włochy oraz Czechy. Do krajów pozaunijnych wyeksportowano 15 tys. ton tych serów, a głównymi odbiorcami były Wielka Brytania oraz Ukraina”.
źródło: businessinsider.com.pl
Oprac.: Klaudia Walkowiak