POLBISCO: Słodkie Powitanie Szkoły

POLBISCO: Słodkie Powitanie Szkoły

29 sierpnia 2024

Na Śląsku, pierwszoklasiści tradycyjnie otrzymują papierowy stożek pełen słodyczy, zwany tytą. Zwyczaj ten, sięgający okresu międzywojennego, pochodzi od słowa “tytka”, oznaczającego małą torebkę. Tyta, czyli większa torba, jest symbolem radości i wsparcia dla dzieci rozpoczynających naukę. Wręczanie słodkich upominków w pierwszy dzień szkoły mogłoby stać się popularne w całym kraju, ponieważ słodycze pomagają przełamać lody i nawiązać nowe przyjaźnie. Cukierki, lizaki, czekolada, batoniki czy sezamki mogą uczynić pierwszy dzień szkoły mniej stresującym i bardziej przyjemnym.

Czekolada, która przez wieki była spożywana w formie napoju przez Majów i Azteków, zyskała swoją obecną formę dzięki wynalazkom takich osób jak Pralin, który w 1679 roku stworzył pierwsze pralinki, oraz Joseph Fry, który w 1846 roku wyprodukował pierwszą twardą tabliczkę czekolady. Pierwszy batonik w znanej nam dziś formie został zaprezentowany w 1894 roku przez Miltona S. Hersheya. Czekolada, bogata w węglowodany, jest doskonałym źródłem energii, dzięki temu, słodycze mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także efektywnym źródłem energii, szczególnie podczas intensywnego wysiłku.

Słodycze mogą także poprawiać nastrój i dostarczać chwilowej radości. Spożywanie słodyczy w umiarkowanych ilościach może być częścią zrównoważonej diety, a dzielenie się nimi z innymi może wzmacniać więzi społeczne. Warto pamiętać, że słodycze, takie jak czekolada, mogą również zawierać składniki odżywcze, takie jak magnez i antyoksydanty, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Równie ważne jest to, że przypływ energii odczuwany jest już w kilka minut po zjedzeniu kawałka czekolady czy czekoladowego batonika. Dzieci, które są bardzo ruchliwe, potrzebują dodatkowej energii zarówno do zabawy, jak i nauki. Zapas czekoladowych słodyczy w tornistrze może pomóc im lepiej radzić sobie z wyzwaniami szkolnymi, a nawet ułatwić zapamiętywanie takich rzeczy jak tabliczka mnożenia.

źródło: Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych POLBISCO
oprac.: red.