Polacy zdecydowali – sernik królem wielkanocnego stołu 2025

Aktualności

Polacy zdecydowali – sernik królem wielkanocnego stołu 2025

15 kwietnia 2025

Już od kilku lat, tuż przed świętami, w sondażu zainicjowanym przez markę KASIA[1] Polacy wybierają swoje ulubione wielkanocne ciasto. W tym roku, już drugi raz z rzędu, zwycięzcą jest sernik! W rankingu ulubionych wielkanocnych ciast 2025 tuż za sernikiem plasuje się babka, a podium zamyka mazurek. Z kolei makowiec zajmuje czwartą pozycję. Co ważne, ponad 1/3 Polaków na Wielkanoc poda ciasta jedynie pieczone samodzielnie. Jak bardzo kochamy świąteczne wypieki, świadczy fakt, że prawie 37 % badanych deklaruje, że na wielkanocnym stole pojawią się aż 3 ciasta! Ponadto pieczenie wypieków na święta przestało być domeną wyłącznie kobiet – prawie 60 % ankietowanych mężczyzn zadeklarowało, że również przygotowuje wielkanocne słodkości.

Ciasta to nieodłączny element świątecznego menu, pojawiający się aż u 97,8 % Polaków. Świadczy to o naszym uwielbieniu wielkanocnych wypieków. Liczba ciast, które pojawią się na stołach, tylko to potwierdza – 52 % respondentów przyznaje, że poda co najmniej trzy różne wypieki. 77 % ankietowanych twierdzi, że w tym roku liczba ciast na świątecznym stole będzie porównywalna do ubiegłorocznej. Warto zaznaczyć, że większość z nich zostanie przygotowanych w domach – aż 35 % badanych poda ciasta tylko upieczone samodzielnie. W porównaniu do badania z ubiegłego roku ten odsetek nieco spadł. Ponad 33 % osób łączy pieczenie ciast z ich kupowaniem, natomiast blisko 25 % Polek i Polaków decyduje się wyłącznie na wypieki ze sklepów i cukierni.

Podlaskie piecze na potęgę

Ogromnie interesującym aspektem badania marki KASIA jest ranking województw, którzy bierze pod uwagę odsetek mieszkańców piekących ciasta na Wielkanoc. Najwięcej osób, które deklarują przygotowywanie z tej okazji wyłącznie domowych wypieków, mieszka w województwach podlaskim (46 %), podkarpackim (45 %) oraz opolskim (44 %). Dzięki temu te regiony zdetronizowały województwa małopolskie, lubuskie i warmińsko-mazurskie, które w ubiegłym roku prowadziły w tej kategorii. Najmniej piekących samodzielnie na święta w tym roku, tak samo jak i w zeszłym, mieszka w województwie mazowieckim – 25,5 %. Ten odsetek jest niski również w lubelskim (28,3 %) i małopolskim (29,3 %).

Na tegorocznych świątecznych stołach pojawią się również ciasta wegańskie. Z przeprowadzonego badania wynika, że, podobnie jak w ubiegłym roku, około 15 % respondentów zdecyduje się na wypieki wyłącznie z produktów roślinnych. Najwięcej takich deklaracji złożyli przedstawiciele najmłodszej grupy wiekowej – 18-29 lat, gdzie aż 19,6 % osób planuje podanie wegańskich ciast. Biorąc pod uwagę ogół badanych, w ponad 15 % polskich domów pojawi się przynajmniej jedno ciasto bez składników odzwierzęcych, takich jak masło, jajka czy mleko.

Z badania przeprowadzonego na zlecenie marki KASIA wynika, że głównymi źródłami kulinarnych inspiracji dla Polaków piekących (oraz piekących i kupujących) ciasta na Wielkanoc są przede wszystkim znajomi i rodzina (62%) oraz kulinarne portale internetowe (59%). To pozwala wnioskować, że konsumenci stawiają na sprawdzone receptury, by podać na świąteczny stół wypieki, które na pewno się udadzą. Kluczowym elementem tych przepisów są składniki najwyższej jakości.

[1] Badanie na zlecenie marki KASIA: Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, marzec 2025 roku, N=1000.

źródło: Flora Food Poland
oprac.: K. Walkowiak