Polacy o marnowaniu żywności

Aktualności

Polacy o marnowaniu żywności

18 kwietnia 2019

Jak pokazują dane Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, trzy czwarte Polaków odczuwa straty w portfelu ze względu na nieprzemyślane zakupy. Listę zbędnych i nadmiernych wydatków otwiera żywność, na którą wskazuje 22% badanych, wyprzedzając w tej roli leki, odzież i wyposażenie mieszkania.

W Polsce rocznie marnuje się około 9 mln ton żywności. Oznacza to, że statystycznie na każdego z nas przypada 235 kg jedzenia, które ląduje w koszu. Z jednej strony duża ilość przeterminowanych produktów to wynik, m.in. zbyt dużego poziomu zaopatrzenia w sklepach, gdzie towar zalega na półkach i z czasem traci termin przydatności. Z drugiej zbyt dużych zakupów, które są m.in. efektem relatywnie niewysokich cen produktów spożywczych oraz naszej niskiej odporności wobec działań marketingowych producentów i sprzedawców.

Z badania przeprowadzonego przez Qulity Watch na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, dyscyplinę finansową łatwiej złamać w sklepie spożywczym (przyznaje się do tego 22%) niż w aptece (18%), sklepach z odzieżą (15%), wyposażeniem wnętrz (12%), elektroniką (10%), a także w restauracjach (11%).

Marnotrawstwo żywności oraz nietrafione zakupy nie pozostają obojętne dla kieszeni Polaków. Realne straty odczuwa z tego powodu trzech na czterech badanych. 31% już straty dochodzące do 10% budżetu, a niemal co dziesiąty traci przez brak dyscypliny i planowania ponad 10% posiadanych pieniędzy.

Co warto podkreślić, odsetek osób przyznających się do marnowania żywności i dokonywania zbędnych zakupów spada wraz z wiekiem. Wśród osób do 24 lat – takie zachowania zdarzają się 81% badanych, wśród 25-34 latków – 83% ankietowanych, podczas gdy w grupie Polaków w wieku 65-74 lat jest to problem 65% osób.

Foto: Pixabay