Renata Juszkiewicz, Prezes POHiD, stwierdziła, że bezpieczeństwo polskich konsumentów i pracowników handlu jest najwyższym priorytetem branży handlowej. Dzięki wdrożonym standardom i reżimom sanitarnym polscy klienci w bezpieczny sposób mogą nabyć żywność i inne towary niezbędne do funkcjonowania gospodarstw domowych. W sieciach handlowych zrzeszonych w POHiD wdrożone zostały rozwiązania wykraczające poza odgórne zalecenia GIS.
Branża z zadowoleniem przyjęła zmniejszenie ograniczeń obowiązujących w sklepach od 20 kwietnia, tj. nowe limity dotyczące liczby osób w sklepie – w placówce handlowej o powierzchni do 100 mkw. na jedno stanowisko kasowe przypadają 4 osoby, a w placówkach powyżej 100 mkw. – 1 osoba na 15 mkw. powierzchni użytkowej sklepu.
POHiD postuluje, aby w II etapie znoszenia ograniczeń przywrócić funkcjonowanie obiektów handlowych o powierzchni powyżej 2 tys. mkw., czyli galerii i parków handlowych oraz obiektów wolnostojących powyżej 2 tys. mkw., przy wdrożeniu bezpiecznych rozwiązań obejmujących:
- ograniczenie liczby osób,
- zasady bezpieczeństwa obowiązujące w sklepach,
- sposób poruszania się w pasażu handlowym,
- nadzór i sposób kontroli,
- środki ochrony osobistej i reżimy sanitarne,
- osobne wejścia i wyjścia z centrum, jeżeli istnieją takie możliwości techniczne,
- rezygnacja z eventów,
- wyłączenie miejsc siedzących w kawiarniach, siłowni i placach rozrywki,
- ograniczenie w strefie Food Court do zamówień na wynos.