Z najnowszego “Indeksu cen w sklepach detalicznych” wynika, że w sierpniu w sklepach było drożej średnio o 23,7% rdr. W lipcu bieżącego roku podwyżki sięgnęły ok. 18,6% w porównaniu z analogicznym okresem minionego roku. Wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów zanotowały dwucyfrowy wzrost cen.
W ostatnim czasie nagłe podwyżki cen produktów stały się niemal codziennością. Jest to bezpośredni wpływ wzrostu kosztów produkcji, m.in. cen energii elektrycznej.
Z ogólnopolskiej analizy cen detalicznych autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych wynika, że w sierpniu najbardziej wzrosły ceny produktów tłuszczowych, aż o 58,9% rdr. Olej zdrożał o 73,2% rdr., margaryna – o 58,4% rdr., masło – o 45,2% rdr.
Kolejną kategorią, która zanotowała największy skok cenowy, są produkty sypkie. Podwyżka wyniosła 41,1% rdr. W lipcu było to 20,8% rdr. Skoczyły ceny cukru – o 92,2%, mąki – o 37,9% oraz ryżu – o 29,9%. Na silny wzrost cenowy w tej kategorii miał wpływ zwiększony popyt konsumentów, wywołany niepokojem o możliwy brak dostępności produktów oraz chęcią gromadzenia zapasów na zimę.
Mięso zdrożało w sierpniu o niemal 26% rdr. W lipcu wzrost cenowy utrzymywał się na poziomie 24,5%. Cena wołowiny wzrosła o 28,2% rdr., drobiu — o 25,7% rdr., wieprzowiny — o 23,5% rdr.
W kategorii nabiału podwyżki sięgnęły średnio 25,7% rdr. W lipcu było to 18,2%. Ser żółty zdrożał o 39% rdr., jajka — o 22,3%.
W raporcie zestawiono ze sobą blisko 24 tys. cen detalicznych z prawie 40 tys. sklepów należących do 63 sieci handlowych. W analizie uwzględnione zostały wszystkie obecne na rynku hipermarkety, supermarkety, dyskonty, sieci convenience oraz cash and carry działające na terenie Polski.
źródło: forsal.pl