Limitowana edycja sezonowego piwa Świątecznego z Browaru Okocim jest już dostępna na sklepowych półkach. Bogate w smaku, ciemne piwo o wyrazistym korzennym aromacie, będzie dostępne do stycznia 2015.
Piwo Świąteczne o miedziano-rubinowej barwie to unikalna propozycja na rynku. Warzone w zabytkowym browarze przez okocimskich piwowarów wkomponuje się w chłodne jesienno-zimowe wieczory. Odpowiedni charakter i aromat zawdzięcza użytym słodom, w tym karmelowemu i monachijskiemu.
– Konsumenci docenili smak piwa Świątecznego, dlatego zdecydowaliśmy się zaproponować je ponownie również w tym roku. Będzie ono dostępne tylko od listopada do stycznia. Piwni koneserzy są coraz bardziej zainteresowani piwami specjalnymi, warzonymi z myślą o konkretnych okazjach w roku, takich jak np. Święta Bożego Narodzenia. Chcą próbować unikalnego smaku, za którym, mam nadzieję, będą tęsknić aż do następnych świąt – mówi Maciej Banaszkiewicz, Brand Manager marki Okocim.
Okocimscy browarnicy zalecają serwowanie piwa Świątecznego na zimno, w temperaturze ok. 8-12°C lub jako grzaniec w temperaturze nie przekraczającej 80°C. Piwo schłodzone powinno być podane w pokalu aby wydobyć pełnię smaku i wyrazisty bukiet aromatów. Odpowiednie naczynie pozwoli także dłużej utrzymać gęstą, obfitą i przyjemną w smaku pianę. Grzane piwo Świąteczne można serwować w szklance lub kuflu.
Zawartość alkoholu w piwie Świątecznym to ok. 7% obj., z kolei ekstraktu ok. 16,4% wag. Jest dostępne jest w 0,5 l butelkach. Cena sugerowana to 3,99 zł brutto.
Działania reklamowe dla piwa Świątecznego obejmą materiały POS w sklepach.