W ostatnich latach Polacy coraz chętniej sięgają po miód, zwłaszcza w okresie zimowym. Według danych Polskiej Izby Miodu (PIM), w 2023 roku statystyczny Polak spożył średnio 1 kg tego produktu. Mimo wzrostu krajowej produkcji do niemal 28 tys. ton, co stanowiło ponad 14 % więcej niż w roku poprzednim, konieczny był import ponad 25 tys. ton miodu, głównie z Ukrainy i Chin, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie.
Spożycie miodu w Polsce znacząco wzrasta zimą, kiedy to popyt jest o 78,5 % wyższy niż latem. W grudniu miód znajduje się na listach zakupowych u 59 % konsumentów, podczas gdy w sierpniu zainteresowanie nim spada o prawie 80 %. Najpopularniejsze wśród Polaków są miody wielokwiatowe i rzepakowe, które stanowią niemal 80 % sprzedaży. Mniejszym zainteresowaniem cieszą się miody spadziowe, lipowe, akacjowe i gryczane.
Od kwietnia 2024 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na opakowaniach miodu obowiązkowo podawane są kraje pochodzenia produktu. W przypadku mieszanek miodów należy wymienić wszystkie państwa pochodzenia. Wcześniej stosowano ogólne określenia, takie jak „mieszanka miodów niepochodzących z UE” lub „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”. Zmiany te mają na celu ułatwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji zakupowych.
Badanie przeprowadzone w marcu 2024 roku przez SW Research na zlecenie PIM wykazało, że 73% konsumentów zwraca uwagę na kraj pochodzenia miodu, a 90 % z nich preferuje produkty polskie. Jednocześnie prawie 60% badanych deklaruje spożywanie miodów z zagranicy. Przemysław Rujna, sekretarz generalny PIM, podkreśla, że świadomy wybór miodu to nie tylko krok w stronę zdrowego odżywiania, ale także wsparcie odpowiedzialnych praktyk pszczelarskich i ochrony środowiska naturalnego.
PIM zachęca do zakupu miodu w sklepach, zapewniając, że dostępne tam produkty – niezależnie od kraju pochodzenia – spełniają surowe normy jakościowe, a ich skład jest dokładnie sprawdzany. „Produkty dostępne w polskich sklepach są dokładnie przebadane, co daje konsumentom gwarancję zakupu zdrowego i pełnowartościowego miodu” – zapewnia Przemysław Rujna.
źródło: PIM/Rzeczpospolita
oprac.: K. Walkowiak