Najnowsze badania opublikowane w “International Journal of Epidemiology” wykazują, że picie kawy przynosi więcej korzyści niż szkody. Wynika z nich m.in., że napój ten nie ma wpływu na rozwój takich chorób jak cukrzyca typu 2 czy otyłość.
Z kolei na podstawie wcześniejszych badań opublikowanych w “Circulation: Heart Failure” stwierdzono, że picie umiarkowanych ilości tego napoju wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju niewydolności serca.
Inne badania wykazują ponadto, że picie kawy na godzinę przed treningiem może poprawić wytrzymałość człowieka. Jak dowiedli specjaliści, kawa może mieć również związek z obniżeniem ryzyka rozwoju raka wątroby (“Clinical Gastroenterology and Hepatology”).
Dietetycy przyznają, że kawa może być częścią zdrowej diety, pod warunkiem, że spożywana jest z umiarem i bez kalorycznych dodatków, a dzienne spożycie nie powinno przekraczać trzech filiżanek.
Są jednak sytuacje, w których lepiej zrezygnować z tego napoju, m.in. nigdy nie popijamy lekarstw kawą i napojami zawierającymi kofeinę. Powstrzymajmy się też od filiżanki kawy na krótko przed lub po przyjęciu leku, gdyż może wzmagać lub osłabiać działanie niektórych medykamentów.
Źródło: Onet.pl