Pesto – smak włoskiej bazylii

Nowości

Pesto – smak włoskiej bazylii

02 grudnia 2020

Aby poznać prawdziwą recepturę najbardziej charakterystycznego włoskiego sosu musimy przenieść się do Ligurii. To właśnie stamtąd, a dokładnie ze stolicy regionu – Genui, wywodzi się smak znanego dziś na całym świecie Pesto alla Genovese. Trudno o prostszy skład: bazylia, orzechy, sól, oliwa i ser Parmigiano Reggiano, ale to właśnie w tych składnikach, połączonych w odpowiednich proporcjach, kryje się magia, zamknięta w słoiku Pesto marki Barilla.

Młoda bazylia zbierana jest bardzo wcześnie rano, zanim liguryjskie słońce zdąży wysuszyć rosę. Następnie zioła są tłuczone i umieszczane w słoikach. Świeżo zebrana bazylia jest sekretem wyjątkowego aromatu pesto. Nazwa sosu wywodzi się od słowa pestare, czyli gnieść, tłuc, miażdżyć i to właśnie na skutek ugniatania liści uzyskiwany jest zapach, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Miarą idealnego pesto jest także konsystencja – sos nie może być całkowicie zmielony na gładką masę, poszczególne składniki powinny być ze sobą połączone, ale do tego stopnia, abyśmy nadal mogli wyczuć ich strukturę. Prawdziwe pesto jest więc aksamitne, lecz także lekko chrupiące. Nie zapominajmy też o kolorze. Pesto alla Genovese charakteryzuje intensywnie zielona barwa, która jest efektem połączenia bazylii i doskonałej liguryjskiej oliwy.

Aromat Italii zamknięty w małym słoiku

Kwintesencją włoskiej kuchni są wysokiej jakości produkty z lokalnych upraw. Dlatego warto choć raz w życiu wybrać się do Genui i tam, w jednej z wielu rodzinnych restauracji spróbować przygotowanego na miejscu Pesto alla Genovese. Na szczęście w oczekiwaniu na podróż do Włoch, możemy przygotować to klasyczne danie sami, korzystając z doskonałych włoskich specjałów. Słoik Barilla Pesto alla Genovese to produkt, który zawsze warto mieć w kuchennej szafce, bo pozwoli w krótkim czasie przygotować smaczne, lekkie danie w iście włoskim stylu. Barilla ma w swojej ofercie także Pesto Calabrese, Pesto Pomodori Secchi i Pesto Rosso. Najbardziej tradycyjny, prosty i wyśmienity przepis to makaron gotowany razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i garścią zielonej fasolki szparagowej, który następnie łączymy z sosem Pesto alla Genovese. Szefowie kuchni radzą, aby wykorzystać niewielką ilość wody pozostałej z gotowania makaronu do rozcieńczenia sosu. W zaledwie piętnaście minut powstaje typowo genueńskie, sycące danie, uwielbiane przez mieszkańców stolicy Ligurii.

Jeśli natomiast mamy ochotę na jeszcze prostsze danie, doskonałym wyborem będzie Spaghetti z Pesto Genovese, orzeszkami piniowymi i świeżą bazylią.

Spaghetti z Pesto Genovese, orzeszkami piniowymi i świeżą bazylią

Składniki (dla 4 osób): 350 g Barilla Spaghetti n. 5, 180 g Barilla Pesto Genovese, 40 g orzeszków piniowych, świeże liście bazylii

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Gdy zacznie wrzeć – dodaj sól (około 7 g na litr) oraz Barilla Spaghetti n. 5. Gotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. W międzyczasie, na patelni o nieprzywierającej powierzchni, delikatnie upraż orzeszki. Do dużej miski przełóż Pesto Barilla Genovese, dodaj kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zamieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odsącz makaron, przełóż do miski i wymieszaj z Pesto Barilla Genovese. Podawaj na osobnych talerzach, przystrojone orzeszkami i świeżymi liśćmi bazylii.