Pawilon Bellavita – pokazy kulinarne, smaki i zapachy Włoch

Aktualności

Pawilon Bellavita – pokazy kulinarne, smaki i zapachy Włoch

Już po raz trzeci Bellavita, największe targi żywności i napojów Made-in-Italy, łączy siły z WorldFood, aby promować tradycyjną włoską żywność i napoje. Impreza powraca w dniach 7-9 marca do Warszawy, sprowadzając prawdziwy i niepowtarzalny smak włoskiej kuchni, oferując odwiedzającym wyjątkową okazję do odkrycia unikatowych produktów.

Bellavita Expo to wiodąca platforma B2B poświęcona promocji włoskiej żywności i napojów poprzez aktywności na jedenastu wystawach: w Amsterdamie, Toronto, Warszawie, Parmie, Hamburgu, Chicago, Guangzhou, Mexico City, Bangkoku, Moskwie i Londynie. W 2018 r. ponad 1000 włoskich firm i 200 tys. nabywców dołączyło do wydarzeń Bellavita Expo na całym świecie. Na Wystawców i Odwiedzających czekać będzie wiele nowych produktów gotowych do wprowadzenia na polski rynek, a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. Od kilkunastu lat organizuje konkurs Arte Culinaria Italiana, konkurs kulinarny, w którym najlepsi polscy szefowie kuchni rzucają wyzwanie sztuce włoskiej kuchni.

Ponad 50 włoskich firm, od producentów regionalnych po nagradzane marki, wprowadzi na polski rynek ponad 200 nowych włoskich produktów, gotowych do zaprezentowania lokalnym kupcom, dystrybutorom, importerom, szefom kuchni i innym liderom branży. Sercem ekspozycji będzie tożsamość regionalna: odwiedzający zostaną zainspirowani jakością m.in. rodzimych win, unikalną oliwą z oliwek, serami tradycyjnymi i wegańskimi, wędlinami czy makaronem ekologicznym. Największe włoskie marki wraz z wieloma lokalnymi i regionalnymi producentami, będącymi świetnym wyrazem autentyczności i jakości włoskiej kuchni, zaprezentują swoje najlepsze produkty. Oprócz wystawców, wielu nagradzanych szefów kuchni, sommelierów i ekspertów wystąpi na scenie Akademii Żywności i Wina, aby porozmawiać o najlepszych włoskich daniach i produktach.

Ponadto ponad 250 wyselekcjonowanych kupców i ekspertów z branży weźmie udział w programie Bellavita Awards, pierwszym międzynarodowym programie, w którym nagradzane są włoskie wyroby regionalne. Jury konkursu Bellavita Award będzie degustowało i punktowało produkty, określając te najlepiej dopasowane do polskiego rynku według 6 kryteriów: smak, opakowanie, historia produktu, innowacyjność, znaczenie dla lokalnego rynku, a obecnie także zrównoważony rozwój.