P. Nowak, Goodvalley dla “PH”: Mamy w planach zwiększenie pozyskania zielonej energii

Aktualności

P. Nowak, Goodvalley dla “PH”: Mamy w planach zwiększenie pozyskania zielonej energii

05 września 2023

Wywiad z Pawłem Nowakiem, Prezesem Zarządu, Goodvalley Polska. W rozmowie poruszyliśmy m.in. temat marki Dolina Dobra.

Co to znaczy, że firma Goodvalley odpowiada na potrzeby klientów w sposób zrównoważony?

Podstawą działań Goodvalley jest zrównoważona produkcja, którą prowadzimy w unikalnym modelu „od pola do stołu”. Wszystko zaczyna się już na polu, gdzie wkładamy dużo serca i trudu, aby nasze uprawy były prowadzone w sposób najmniej inwazyjny dla środowiska. To z nich powstaje pasza dla naszych zwierząt. Mamy własne hodowle i zakłady produkcyjne. Doglądamy każdego etapu powstawania naszych wyrobów. Dla nas odpowiadanie na potrzeby klientów w sposób zrównoważony, oznacza zapewnienie im najwyższej jakości produktów mięsnych w najniższych dla konsumenta cenach przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego oraz przy trosce o dobrostan zwierząt. Tylko dzięki spełnieniu wszystkich warunków, możemy mówić o racjonalnym zaspokajaniu potrzeb konsumenckich. Efektem naszych działań w tym zakresie jest marka Dolina Dobra, której produkty cechują się wyjątkową jakością, składem oraz smakiem.

Goodvalley otworzył już 8 swoich biogazowni, produkujących tak zwaną zieloną energię. Czy planują Państwo ich dalszy rozwój?

Biogazownie, którymi aktualnie dysponujemy pokrywają w 100% nasze zapotrzebowanie na energię elektryczną. Dzięki nim możemy zasilić w energię oraz ciepło wszystkie budynki zarówno gospodarcze, jak i produkcyjne na terenie naszych zakładów. W biogazowniach pozyskujemy zieloną energię z obornika i odpadów roślinnych, a skumulowane w nich ciepło umożliwia nam ogrzanie kilku sąsiednich miejscowości. Mamy w planach zwiększenie pozyskania zielonej energii i budowę kolejnych biogazowni przy naszych lokalizacjach.

We wszystkich swoich obiektach Goodvalley prowadzi księgi dobrych praktyk. Na czym to polega?

Firma Goodvalley jest objęta certyfikacją Global G.A.P, czyli Good Agriculture Practice. Jest to dobrowolny, międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej. Standaryzacji poddaje się wszystkie etapy produkcyjne od wysiewu do pakowania produktów, a wszystkie wytyczne są zebrane w uniwersalnej księdze dobrych praktyk. Taki dokument jest dostępny i przestrzegany w każdej naszej lokalizacji, a podczas audytu są sprawdzane wszystkie punkty z check listy.