W ostatni dzień lipca w warszawskim Śródmieściu odbyło się oficjalne otwarcie pierwszej w mieście Kozlovnej. Miejsce, w którym można napić się Kozla serwowanego na kilka sposobów, późnym popołudniem przyjęło pierwszych gości spragnionych czeskiego klimatu. Wydarzenie uświetnił tancerz Jan Kliment oraz Maciej Chołdrych, ceniony piwoznawca.
Restauracja mieszcząca się przy ulicy Pięknej 11, jest pierwszą Kozlovną w stolicy, w której dostępny jest Kozel Ležák, czyli jasny lager oraz Kozel Černy – lekkie, ciemne piwo warzone na bazie palonego słodu. Odwiedzający mogą go spróbować w wersji z cynamonem i miodem, ale także w wariancie znanym jako piwo Řezané, które powstaje z połączenia jasnego i ciemnego lagera.
W roli prowadzącego podczas oficjalnego otwarcia restauracji wystąpił znany tancerz czeskiego pochodzenia Jan Kliment. Z kolei kulturę południowych sąsiadów przybliżył gościom piwny ekspert, Maciej Chołdrych, który opowiedział zebranym również o walorach sensorycznych piwa oraz zdradził jak w pełni delektować się jego smakiem – sztuką jest wydobyć pełen smak Kozla poprzez jego nalewanie, o czym wiedzą tapsterzy marki pracujący w lokalu. O istocie serwowania piwa wypowiedział się tapster Sławomir Fridel, ambasador marki Kozel, który dodatkowo zaprezentował gościom Českiej Kozlovnej, w jaki sposób odpowiednio to robić. Punktem kulminacyjnym wieczoru było ochrzczenie kranu. Załoga baru, wspólnie z przedstawicielami Kompanii Piwowarskiej, właścicielami lokalu oraz gośćmi, uroczyście polała go piwem Kozel, aby tradycji stało się zadość.