Z początkiem 2019 r. OSM Piątnica wprowadziła nową, najwyższą klasę skupowanego mleka – klasa „premium” charakteryzuje się pięciokrotnie wyższą normą jakości niż przewidują to wymagania unijne.
OSM Piątnica od lat stosuje w skupie mleka dwukrotnie wyższe standardy jakości niż przewidują to przepisy. Wprowadzając od 2019 r. nową klasę skupowanego mleka, OSM Piątnica kolejny raz podwyższa wewnętrzne standardy jakości. Za najlepszej jakości mleko Spółdzielnia będzie płacić jeszcze wyższą cenę. To motywacja dla rolników, którzy systematycznie dostarczają coraz lepszej jakości surowiec, ale też wyraz uznania dla tych, którzy już teraz oferują mleko w klasie „premium”.
– Obecnie dostarczane do OSM Piątnica mleko charakteryzuje się znacznie lepszymi parametrami niż wskazują normy unijne. Według rozporządzenia UE nr 853 z 2004 r., określającego szczegółowe wymagania jakościowe, mleko surowe do skupu może zawierać do 100 tys. bakterii oraz do 400 tys. komórek somatycznych. Na etapie badań laboratoryjnych systematycznie pojawiają się próbki, w których wykrywamy tylko pojedyncze bakterie – to najlepszy dowód na to, że w ogólnym ujęciu nasze mleko wyróżnia się doskonałą jakością – mówi Joanna Kwiatkowska, Kierownik Skupu Mleka w OSM Piątnica.
– Do nowej kategorii mleka – „premium” klasyfikować będziemy surowiec o zawartości do 20 tys. bakterii oraz do 300 tys. komórek somatycznych. Oznacza to zdecydowane przewyższenie norm unijnych. Określenie zawartości obu parametrów świadczy przede wszystkim o stanie zdrowotnym zwierząt, ale również o warunkach sanitarno-higienicznych na etapie pozyskiwania i przechowywania mleka w gospodarstwach. Zadbane i zdrowe krowy dają najlepsze jakościowo mleko. Wiąże się to ze sposobem chowu, warunkami żywienia oraz udoju – dodaje Joanna Kwiatkowska.