Bakalland rozszerza portfolio produktów o trzy nowe propozycje w kategorii orzechów: migdały lekko solone, nerkowce lekko solone, orzechy laskowe prażone. Wszystkie nowości prażone w piecu pozbawione są dodatku tłuszczów i mają „czyste etykiety”. Dzięki temu doskonale sprawdzą się jako zdrowa, naturalna przekąska.
Orzechy idealnie wpisują się w panujące trendy żywieniowe i potrzeby konsumentów, którzy szukają produktów prozdrowotnych, będących jednocześnie uzupełnieniem ich codziennej diety. Cenne właściwości orzechów dostrzegli również eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia, włączając je na drugim miejscu do gruntownie przebudowanej piramidy zdrowia i aktywności fizycznej w 2016 r. Największą popularnością cieszą się migdały, nerkowce, orzechy włoskie i laskowe, które skupiają już prawie 90 proc. rynku orzechów . Obok ich klasycznych wariantów, konsumenci coraz chętniej sięgają również po odmiany przekąskowe, na przykład prażone czy z lekkim dodatkiem soli.
Nowości Bakalland to migdały, nerkowce, orzechy laskowe, pochodzące z najlepszych plantacji, prażone w piecu. Migdały i nerkowce dla podkreślenia smaku zostały dodatkowo oprószone solą. Dzięki odpowiedniej recepturze przygotowania, pozbawione są dodatku tłuszczów i mają w 100 proc. naturalny skład. Co więcej, poręczna gramatura opakowań „otwórz-zamknij” sprawia, że stanowią doskonałe rozwiązanie przekąskowe.
– Orzechy to bardzo perspektywiczna kategoria w segmencie bakalii. Doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do dań, ale także pełnowartościowa przekąska między posiłkami, która dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych. Konsumenci chętnie sięgają po nie w ciągu dnia. Odpowiadając na ich potrzeby, postanowiliśmy wzbogacić nasze portfolio orzechów prażonych w piecu i obok pistacji zaoferować również prażone w piecu lekko solone migdały i nerkowce oraz blanszowane orzechy laskowe – stwierdziła Ewelina Haraburda, Kierownik Produktu marki Bakalland.