Resort rolnictwa przekazał do konsultacji projekt noweli ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności – informuje Rządowe Centrum Legislacji.
Zapis mówi o podniesieniu opłaty za marnowaną żywność z 0,1 zł/kg na 0,5 zł/kg, aby zmniejszyć skalę marnotrawionej żywności przez sklepy. Nowela zakłada wprowadzenie maksymalnego odliczenia od opłaty, tj. sumy kosztów kampanii i kosztów transportu i dystrybucji do maksymalnie 20% opłaty.
“Proponowane podwyższenie stawki opłaty za marnowanie żywności z obecnych 0,1 zł za 1 kg marnowanej żywności na 0,5 zł za 1 kg marnowanej żywności wynika z faktu, iż dla niektórych sprzedawców żywności niekiedy biznesowo bardziej opłacalnym jest uznanie żywności za odpad i przeznaczenie jej na inne cele niż żywienie człowieka (np. do biogazowni), niż przekazanie jej organizacjom” – brzmi zapis w projekcie.
“Podwyższona opłata wynika także, ze znacznego wzrostu w ostatnich latach cen żywności (wzrosła zatem wartość marnowanej żywności) i inflacji, co przełożyło się na wzrost kosztów transportu i dystrybucji żywności do osób potrzebujących, które leżą po stronie organizacji pozarządowych” – dodano.
Projektowana regulacja zakłada zwiększenie opłat za marnowanie żywności dla sprzedawców żywności o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m kw., co spowoduje wzrost wydatków ponoszonych przez sprzedawców, które mogą zostać zaliczone w koszty działalności sklepów.
Z kolei zmiana definicji sprzedawcy żywności zwiększy liczbę podmiotów objętych przepisami ustawy.
“Oszacowano na podstawie dotychczas wnoszonych opłat, że po nowelizacji przepisów sprzedawcy mogą wnieść opłaty na poziomie średnio ok. 5 mln zł rocznie” – napisano.
Ze sprawozdań otrzymanych przez Głównego Inspektora Ochrony Środowiska (GIOŚ) wynika, że całkowita masa marnowanej żywności przez sprzedawców żywności, którzy są objęci przepisami ustawy wyniosła w 2020 r. – ok. 50 963 ton, w 2021 r. – ok. 54 225 ton, w 2022 r. – ok. 64 107 ton.
Źródło: Rządowe Centrum Legislacji
oprac.: red.