Ocet z kiwi i inne zaskakujące smaki na targach Polagra Food

Aktualności

Ocet z kiwi i inne zaskakujące smaki na targach Polagra Food

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu od lat kojarzą się z pożegnaniem lata. W tym roku wydarzenie odbędzie się w samym środku wiosny, w dniach 8-10 maja.

Targi Polagra Food co roku odrywają przed zwiedzającymi nowe smaki. Na tegorocznej ekspozycji zaprezentują się między innymi polska branża mleczarska i sektor mięsny, firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz produkujące słodycze, herbaty, napoje, przyprawy i produkty spożywcze eko. Warto podkreślić, że oprócz znanych z półek sklepowych produktów w nowych wariantach smakowych na stoiskach wystawców pojawią się licznie nowości. Sery bez laktozy, BIO, bez GMO to trend, który będzie można dostrzec podczas tegorocznej ekspozycji. Nie zabraknie też wyrobów bezglutenowych. Szczególną uwagą warto opatrzyć produkty nagrodzone w tym roku Złotym Medalem MTP – to potwierdzające jakość i innowacyjność wyróżnienie zostało w tym roku przyznane 11 produktom.

Niezwykle ciekawie zapowiada się również wystąpienie zagranicznych producentów żywności. Swoją ofertę przedstawią firmy m.in. z Belgii, Białorusi, Chin, Macedonii, Niemiec, Sri Lanki, Szwajcarii, Ukrainy czy Włoszech. Ciekawostkę na targi przywiezie także włoski producent, a będzie to ocet balsamiczny, wyprodukowany z włoskich kiwi z Regionu Lacjum. Do tego chińskie alkohole, aromatyczne herbaty również z Chin oraz z Sri Lanki i wiele innych wyjątkowych produktów.

Nowością podczas tegorocznych targów będzie otwarta strefa szkoleniowa zlokalizowana w jednym z pawilonów. Na scenie pojawią się branżowi eksperci, którzy poruszą szereg tematów dedykowanych zarówno producentom żywności, jak i jej dystrybutorom, dotyczących m.in. optymalizacji produkcji, wymogów związanych ze znakowaniem produktów, praktyk zakupowych współczesnych nabywców czy budowania silnych marek własnych. Dodatkowo, w specjalnej strefie, odbędzie się także spotkanie z belgijskimi producentami mięsa wieprzowego i wołowego.