Nowość! Bezglutowe produkty Dr. Oetkera

Nowości

Nowość! Bezglutowe produkty Dr. Oetkera

26 października 2016

We wrześniu na sklepowych półkach pojawi się nowa, bezglutenowa linia produktów Dr. Oetkera. W asortymencie dostępne będą budynie, galaretki, desery jednoporcjowe oraz ciasta.

Gluten to białko roślinne, które występuje w zbożach – jęczmieniu, życie, a także pszenicy. Szacunkowe dane wskazują, że w Polsce kilkaset tysięcy cierpi na celiakię[1]  – chorobę trzewną spowodowaną nietolerancją glutenu, a kolejne 6% źle toleruje białko w diecie. Ponadto w ostatnim czasie można zauważyć wzrost liczby osób dobrowolnie przechodzących na dietę bezglutenową.

Firma Dr. Oetker postanowiła wyjść naprzeciw potrzebom tej części społeczeństwa i stworzyła nową linię produktów. Będzie ona obejmowała znane i lubiane artykuły, które będą miały ten sam wyjątkowy smak, ale nie będą zawierały glutenu. W ofercie konsumenci znajdą budynie – waniliowy, czekoladowy, śmietankowy, a także galaretki – truskawkową, wiśniową, cytrynową. Nie zabraknie również deserów „Słodka Chwila” o smaku truskawkowym, malinowym i owoców leśnych. Bezglutenowcy będą mogli również rozkoszować się smakiem babki czekoladowej oraz cytrynowej i sernika na zimno z dodatkiem serka mascarpone. Produkty zostały także pozbawione skrobi modyfikowanej oraz wzbogacone dodatkami – kawałkami prawdziwej czekolady i naturalnymi aromatami.

Już od wielu miesięcy firma Dr. Oetker przygotowywała się do wprowadzenia nowej, w pełni bezpieczniej, a przy tym równie smacznej gamy najpopularniejszych swoich produktów w wersji bezglutenowej. Wymagało to bowiem dostosowania bardzo wielu obszarów procesu produkcyjnego oraz licznych badań. Mamy nadzieję, że Klienci docenią nasze starania, gdyż jako pierwszy ogólnodostępny producent ciast i deserów w Polsce podjęliśmy się dla nich tego trudnego wyzwania – mówi Monika Jaworska, Product Manager w firmie Dr. Oetker.

Wyroby bezglutenowe Dr. Oetkera otrzymały licencję gwarantującą Klientom bezpieczeństwo ich spożycia. Wytwarzane są przy zachowaniu najwyższych standardów, zostały oznaczone powszechnie stosowanym symbolem przekreślonego kłosa oraz szczegółową informacją na temat procesu produkcyjnego. Produkcja bezglutenowa została całkowicie odseparowana, dedykowano do niej także oddzielny zespół przeszkolonych pracowników. Dodatkowo odizolowano nie tylko miejsce składowania surowców, ale także wszelkie narzędzia niezbędne do produkcji. Przed rozpoczęciem procesu produkcji wykonywane są badania laboratoryjne surowców, a następnie kontroli podlegają gotowe wyroby.

Sugerowane ceny produktów:

    t

  • Galaretki bezglutenowe – 1,84 zł
  • t

  • Budynie bezglutenowe – 1,09 zł
  • t

  • Słodka Chwila z owocami – 1,60 zł
  • t

  • Babka czekoladowa bezglutenowa – 9,00 zł
  • t

  • Babka cytrynowa bezglutenowa – 9,00 zł
  • t

  • Sernik na zimno bezglutenowy – 7,40 zł

 

[1] Dane szacunkowe podawane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej