Nowoczesne wagi elektroniczne dawno już zastąpiły tradycyjne urządzenia z metalowymi odważnikami. Z pewnością są od nich o wiele bardziej funkcjonalne. Ich pomiary odznaczają się przy tym dokładnością. Na rynku można spotkać różne rodzaje wag elektronicznych. Co warto o nich wiedzieć?
Jakie powinny być nowoczesne wagi elektroniczne? Jakie rodzaje takich urządzeń warto znać? Obecnie takie rozwiązania to już standard. Z rzadka można spotkać tradycyjne wagi szalkowe. Z pewnością przemawia za nimi dokładność pomiarów i wygoda użytkowania. Na rynku dostępne są jednak różne urządzenia do ważenia. Warto poznać je lepiej.
Wagi elektroniczne i zasada ich działania
Jak działają wagi elektroniczne? W ich przypadku za precyzyjne wskazywanie odczytów wag poszczególnych przedmiotów odpowiedzialny jest układ cyfrowy. Masę obiektu można określić dzięki sile grawitacji.
Obecnie wagi elektroniczne są koniecznym elementem wyposażenia w aptekach, sklepach, laboratoriach medycznych, przemysłowych i w wielu innych miejscach. Pośród różnych rodzajów wag można też spotkać szczególne egzemplarze, które odznaczają się np. wyjątkową dokładnością w pomiarach.
Najważniejsze rodzaje wag elektronicznych z uwagi na budowę
W jaki sposób można wyróżnić różne rodzaje wag elektronicznych? Przede wszystkim charakterystyczne są różnice w ich wyglądzie. Można więc wskazać na:
- Wagi hakowe. Wykorzystuje się je przede wszystkim na dużych halach produkcyjnych i przemysłowych. Sprawdzają się wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba ważenia wyjątkowo ciężkich towarów o dużych gabarytach. W szczególności cenione są w firmach zajmujących się logistyką i transportem. Towar jest tu podwieszany dzięki hakowi, zawiesiom i stalowym linom.
- Wagi platformowe. Stosuje się je np. na skupach, kutrach lub w młynach. Ich udźwig wynosi najczęściej 200, 400 lub 500 kg.
- Wagi wiszące. Występują np. w zakładach przetwórstwa mięsnego. Posiadają kompaktowe rozmiary i można je montować i eksploatować w łatwy sposób.
Rodzaje wag z uwagi na zastosowanie
Wagi elektroniczne można też wyróżniać ze względu na ich zastosowanie i ważne cechy (np. dokładność pomiaru). W tym przypadku można wymienić:
- Wagi techniczne. Mają stabilną konstrukcję i dość dużą dokładność. Precyzja pomiarów jest tu jednak niższa od tej, która występuje w wagach analitycznych. Takie wagi są proste w obsłudze i często wykorzystywane w magazynach.
- Wagi analityczne. Cechuje je bardzo wysoka precyzja pomiarów. Wyniki w kolejnych próbach są powtarzalne. Wykorzystuje się je w laboratoriach badawczych.
- Wagi precyzyjne. Bardzo dokładne wagi o powszechnych zastosowaniach. Przeznaczone zarówno do użytku standardowego, jak i profesjonalnego. Mogą ważyć substancje różnych wielkości.
Oczywiście w przypadku powszechnie wykorzystywanych wag elektronicznych istotny będzie jeszcze jeden podział. Mowa tu o rozróżnieniu na wagi kuchenne i łazienkowe. Można spotkać się także z wagami legalizowanymi, które spełniają niezbędne wymogi prawne i miernicze.
*artykuł zewnętrzny*