Dnia 24 stycznia br. odbyło się otwarcie nowej siedziby litewskiej firmy Dziugas, która produkuje sery twarde długo dojrzewające, będące jedną z wizytówek Litwy .Wydarzenie uświetnił udział prezydenta Bronisława Komorowskiego.
Nazwa firmy pochodzi od legendarnego olbrzyma Dziugasa, który wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza będące stolicą Żmudzi. Na cześć słynnego założyciela miasta nazwano najbardziej znany lokalny produkt, czyli dojrzewające sery.
Sery dojrzewające przez 12 miesięcy posiadają przyjemnie pikantny aromat i delikatnie ostry smak. Wyróżniają się kremową barwą, nieco bardziej intensywną bliżej skórki. Ich tekstura jest zwarta i łatwa do kruszenia.
Z kolei wyroby dojrzewające przez 18 miesięcy łączą harmonię intensywnych aromatów oraz pikantnego smaku. Widoczne kryształki wapnia tworzą delikatną kruchość sera, charakterystyczną dla kolejnego etapu dojrzewania.
Ser leżakujący 24 miesiące charakteryzuje się subtelnym, bogatym smakiem. Ostry smak sera przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców.
Ser dojrzewający 36 miesięcy ma wyrazisty, mocnym pikantny smak z lekkim kwaskowym posmakiem. Posiada subtelny kolor beżowego marmuru. Jest kruchy i pokryty białymi kryształkami wapnia.