Nowa kampania promująca świadome wybory żywieniowe

Detal/Hurt

Nowa kampania promująca świadome wybory żywieniowe

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) we współpracy z GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) stawia na edukację Europejczyków i promuje świadome wybory żywieniowe za pomocą kampanii #EUChooseSafeFood.

Ruszyła nowa kampania EFSA #EUChooseSafeFood, która ma na celu uświadomienie konsumentom, jak istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności odgrywa nauka. Ma ona również pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących codziennych wyborów żywieniowych. Działalność naukowa EFSA jest prowadzona przez komitet naukowy i dziesięć paneli składających się z wybitnych naukowców, którzy zapewniają bezpieczną żywność, te działania są dla nas, abyśmy byli spokojni, że nasz wybór w kwestii żywienia jest prawidłowy.

Nadrzędnym celem  działalności jest zapewnienie bezpieczeństwa, dlatego naukowcy  EFSA badają i analizują skład produktu, właściwe znakowanie, sposób przechowania, terminy do spożycia. Teraz Urząd  chce przybliżyć nam kulisy swojej działalności i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe. Każdy z nas stawia na smak podczas spożywania posiłku, jednak powinniśmy też mieć pewność, że użyte składniki są świeże, a potrawa nie zawiera niepożądanych alergenów, zaś wszystkie użyte produkty były prawidłowo przechowywane i przygotowane.

Kampania skupia się na przedstawieniu konsumentom praktycznych informacji. EFSA chce uświadomić jak kluczową rolę  dla bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka, natomiast głównym cele EFSA  jest pokazanie ludziom jak świadomie wybierać żywność. Dowiemy się jak czytać  etykiety, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje z jakiego powodu  surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce.

– To ważna inicjatywa, która powinna wzmocnić zaufanie konsumentów do systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Kampania podkreśla kluczową rolę stałej współpracy między EFSA, organizacjami konsumenckimi, producentami żywności i społeczeństwem obywatelskim, a także instytucjami naukowymi oraz krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności, takimi jak GIS. Obywatele UE muszą wiedzieć, że mogą ufać spożywanej przez siebie żywności, niezależnie od tego, gdzie w Europie się znajdują. Przybliżamy naszą pracę, pokazujemy, że wszystkie produkty powinny spełniać określone wymagania, a te które nie spełniają norm zostają wycofane z półek. Każdy z nas powinien mieć pewność, że udając się na zakupy i sięgając po konkretny produkt ma gwarancję bezpieczeństwa, a właściwe procedury i badania potwierdziły, że dany produkt spełnia wszelkie wyśrubowane wymogi. Zaś w przypadku nieprawidłowości – zostanie pilnie wycofany – wyjaśnia Pan Krzysztof Saczka wz. Głównego Inspektora Sanitarnego.

Kampania skierowana jest przede wszystkim do obywateli Europy w wieku 25-45 lat i ma na celu wyjaśnienie roli EFSA w tworzeniu europejskich przepisów chroniących konsumentów i cały łańcuch żywnościowy.

Zestaw narzędzi kampanii składa się z przetłumaczonych materiałów kampanii UE – Wybierz bezpieczną żywność. dokument zawiera przegląd informacji na temat bezpieczeństwa żywności w Europie, a także cele kampanii, opis grupy docelowej i propozycję sposobów zaangażowania. Znajdziemy też infografika/piktogram – wizualne informacje o znakowaniu żywności, alergenach i higienie żywności.

Ty też możesz przyłączyć się do kampanii! Wykorzystaj swoje social media do rozpowszechniania informacji o naszych wspólnych wysiłkach na rzecz  bezpiecznej żywności i stojącej za nimi nauce, używając hashtagu kampanii #EUChooseSafeFood.

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood