Len, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te wszystkie produkty? Otóż każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie. O tym jak je stosować i w jakich proporcjach, podpowiada marka Delecta, specjalizująca się w wypiekach domowej roboty.
Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie czy zwykła niechęć do pójścia do sklepu po ten jeden produkt – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Jedno jest pewne. Nie ma składników niezastąpionych. I chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie lodówki bez mleka, masła i jajek, to te ostatnie mogą być zastąpione nawet na kilkanaście różnych sposobów. Oto zaledwie kilka z nich:
• Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Warto pamiętać, że owoc zmieni również smak potrawy, dlatego jest to opcja dla tych, którzy lubią w kuchni nowości.
• Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – wystarczą dwie łyżeczki, aby zastąpić jedno jajko. Gwarancja zarówno dobrej konsystencji, jak i zachowania smaku.
• Nasiona chia – następnym razem podczas pieczenia spróbujcie zamiast jajka zmiksować 1 łyżkę stołową nasion w 3 łyżkach stołowych wody. Po 15 minutach będą gotowe do użycia.
• Jogurt – pół kubeczka jogurtu o dowolnym smaku i… zapomnicie o jajku. Możemy mieszać smaki i modyfikować swoje wypieki wedle własnego smaku, np. w celu dodatkowego podbicia aromatu.
• Awokado – bardzo dojrzałe awokado zastąpi każde jajko. A dodatkowo dostarczy organizmowi wartości odżywczych.
• Dynia – w jesiennym sezonie warto z niej korzystać. Pół szklanki puree z dyni to odpowiednik jednego jajka.
• Marchewka – starta, potrafi zdziałać cuda. Mało kto wie, że pół szklanki startej marchewki to równowartość jednego jajka.
• Siemię lniane –wystarczy namoczyć zaledwie 1,5 łyżeczki w 3 łyżkach wody i jajko nie będzie nam już potrzebne.
• Mus jabłkowy – pozostając w jesiennej stylistyce, proponujemy wykorzystać ¼ szklanki musu jabłkowego.
• Masło orzechowe – ludzie dzielą się na miłośników tego kremu i tych, którzy niekoniecznie po nie sięgają. Jeśli należycie do tej pierwszej grupy, to koniecznie następnym razem zamiast jajka użyjcie 3 łyżek stołowych masła orzechowego.
Jak widać, alternatyw dla jajek jest mnóstwo. Warto testować w kuchni, ponieważ w świecie gastronomii dzieje się naprawdę wiele. Czy wiecie, że można już zrobić nieosiągalną do tej pory galaretkę ze świeżym kiwi lub ananasem? Wystarczy użyć galaretki bez żelatyny marki Delecta, która sprawi, że deser z tymi owocami bez problemu stężeje. Niemożliwe? A jednak. Smacznego eksperymentowania.