Gorąca, gęsta i pełna składników odżywczych – taka właśnie jest prawdziwa, domowa zupa. To także świetny sposób na wykorzystanie tego co mamy w lodówce, urozmaicenie dania na przekąskę czy kolację, czy wprowadzenie do menu większej ilości warzyw. Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie i nadanie drugiego życia produktom, których nie wykorzystamy już do surówki czy jako dodatek do innego dania. Katarzyna Zadka, ekspert w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” przekonuje, że czas na zupę.
– Najbardziej korzystne będą oczywiście zupy powstające z dużej ilości warzyw o kremowej konsystencji, na chudym wywarze bez dodatkowych zasmażek czy dużej ilości śmietany. Takie zupy to przede wszystkim porcja błonnika, który korzystnie wpływa na prace układu pokarmowego, a także pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Mimo, że do ich przygotowania używamy wysokiej temperatury, to wciąż kopalnia witamin i składników mineralnych. Zaletą zup jest fakt, że warzywa zjadamy razem z wywarem dzięki czemu nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie, które trafiają do niej podczas gotowania. Aby zupa była bardziej pożywna, możemy wzbogacić ją w dowolne składniki jak dodatek kaszy, makaronu, ryżu czy mięsa, ryb, lub jaj. Jeśli któryś ze składników chcemy „przemycić” do menu niejadka zdecydujmy się na zupę krem – przekonuje dietetyk Katarzyna Zadka.
– Za duże zakupy, czy niewykorzystanie wszystkich kupionych produktów to prosta droga do wyrzucania zwłaszcza warzyw, które przez takie działanie marnują się najczęściej. Zupa może być idealnym sposobem na spożytkowanie warzyw, których nie możemy już wykorzystać w świeżych surówkach. Każde warzywo nadaje się do urozmaicenia przepisu, ogranicza nas jedynie wyobraźnia – dodała Katarzyna Zadka.
– Dzieci chętniej sięgają po danie, które zaprasza do jedzenia nie tylko zapachem i smakiem, ale i wyglądem. Postawmy na posiłki kolorowe, nie nakładajmy dziecku zbyt dużej porcji i jedzmy razem. Jeśli wszystko zawodzi, zupa okazuje się być pomocna. Możemy ją wykorzystać na kilka sposobów – ukryć nielubiane przez pociechę składniki w zupie typu krem, przygotować zupę w ciekawym i lubianym przez dziecko kolorze lub wspólnie przygotować posiłek i zapoznać dziecko ze składnikami – stwierdziła dietetyk.
– Dieta pudełkowa już nikogo nie dziwi. Zamiast wydawać każdego dnia około 20 zł na obiad z cateringu, możemy nasycić się pełnowartościową zupą o ulubionym smaku, którą przygotowaliśmy sami. Co zrobić, aby zupę ugotować szybko i nie być skazanym na to samo danie przez kolejnych kilka dni? Wykorzystajmy przygotowany uprzednio w większej ilości i zamrożony bulion. Dodając do niego warzywa, możemy cieszyć się zupą ze składników, na które akurat mamy ochotę niemal każdego dnia – powiedziała specjalistka.
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach i szkołach podstawowych. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną,a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w siedmiu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski, a w lekcjach uczestniczyło ok 800 000 uczniów.