Nie ma co się łamać

Kampanie

Nie ma co się łamać

19 października 2018

Za stan kości i zębów odpowiada wapń, który jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Gdzie szukać naturalnych źródeł Ca? W menu HELIO.

Ok. 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Oprócz tego, pierwiastek Ca uczestniczy też w krzepnięciu krwi, w skurczu i rozkurczu mięśni. Ponadto odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca, a także pomaga w zapobieganiu nadciśnieniu. Dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej to 1000 mg, dlatego warto przyjrzeć się codziennej diecie, by nie zabrakło w niej tego cennego składnika, gdyż niedobór Ca może przyczyniać się do demineralizacji kości oraz zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy.

Gdzie szukać naturalnych źródeł wapnia? Najłatwiej go dostarczyć, włączając do menu mleko i przetwory mleczne, gdyż zawierają najlepiej przyswajalny wapń. Dobrym źródłem Ca będą także niektóre produkty roślinne, jak np. nasiona słonecznika (131 mg/100g) czy orzechy- najwięcej Ca zawierają migdały (239 mg/100g) oraz orzechy laskowe (186 mg/100g). Jeśli więc sięgnie się po Migdały HELIO – wzbogaci się dietę w cenny wapń, ale, co ważne, także w fosfor, białko i magnez – składniki, które również pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Podobnie jak Prażone orzechy laskowe HELIO Natura czy nasiona Słonecznika łuskanego HELIO – będące dobrym źródłem wapnia, fosforu i magnezu.

Prawidłowa, pełnowartościowa dieta bogata w wapń i inne, cenne składniki odżywcze zwiększające jego wchłanianie, pozwala na pokrycie zapotrzebowania w Ca. Jednak jak pokazują badania, wciąż spożywa się za mało mleka i przetworów mlecznych, dlatego warto uzupełnić dietę również w inne produkty zawierające znaczne ilości wapnia, np. orzechy i nasiona HELIO. Jak twierdzą specjaliści, dieta bogata w witaminy i minerały – zwłaszcza Ca, w połączeniu z aktywnością fizyczną może zapobiec złamaniom, do których często dochodzi w wyniku osteoporozy. To choroba uszkadzająca kości, która uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za jedną z głównych chorób cywilizacyjnych. Przyczyną demineralizacji kości, powodującej zmiękczenie i deformację jest m.in. niedostateczna podaż wapnia, która może zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy. Powinno się więc o tym pamiętać nie tylko 20 października, kiedy obchodzony jest Światowy Dzień Osteoporozy, ale każdego dnia, włączając do codziennej diety – ważne dla zdrowa kości – składniki odżywcze, które znajdzie się m.in. w menu HELIO.