Netto wspiera banki żywności

Detal/Hurt

Netto wspiera banki żywności

15 marca 2021

Prawie 843 tony żywności o łącznej wartości ponad pięciu milionów złotych przekazała sieć sklepów Netto bankom żywności w 2020 roku. Produkty spożywcze trafiły do organizacji i instytucji społecznych, zajmujących się pomocą osobom w potrzebie, m.in. noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, domów dziecka, jadłodajni i świetlic środowiskowych.

Banki żywności to organizacje pozarządowe, działające na terenie całego kraju, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym. Organizacje i instytucje świadczące pomoc najuboższym mogą zgłaszać się do lokalnych oddziałów banków i po podpisaniu umowy współpracować z sieciami handlowymi, otrzymując wsparcie.

– Wyrzucanie jedzenia to jedna z największych bolączek współczesnego świata – mówi Mariola Skolimowska, PR&Communications Manager w Netto. – Kupujemy za dużo produktów, których nie jesteśmy w stanie spożyć. Także w sklepach żywność jest niestety często marnowana – wiele produktów ma krótki termin przydatności, zdarza się więc, że nie zostaną sprzedane przed jego upływem. Dlatego nasze sklepowe załogi z zaangażowaniem przekazują produkty spożywcze, ratując je tym samym przed zmarnowaniem i pomagając potrzebującym.

Raport Federacji Polskich Banków Żywności pokazuje, że co roku w Polsce marnuje się aż dziewięć milionów ton jedzenia, czyli średnio blisko 250 kg na osobę. Tymczasem liczba osób głodujących przekracza w naszym kraju dwa miliony. Działalność organizacji takich jak banki żywności pozwala nie tylko wspomóc najbiedniejszych, ale ma też pozytywny wpływ na środowisko. Wyrzucanie żywności wpływa na wytwarzanie olbrzymich ilości gazów cieplarnianych wywołujących zmiany klimatu.

– Produkty spożywcze przekazujemy ze sklepów kilka razy w tygodniu – dodaje Mariola Skolimowska. – Nasze placówki współpracują w tym zakresie z lokalnymi instytucjami charytatywnymi, które zawarły umowy z lokalnymi bankami żywności. Przedstawiciele tych instytucji zgłaszają się do nas regularnie. Przekazujemy nie tylko produkty o krótkim terminie ważności, ale także owoce, warzywa, pieczywo i produkty trwałe, jak makarony czy ryże.

W całej Polsce działa 31 banków żywności stowarzyszonych w Federacji Polskich Banków Żywności. Współpracują one z ponad 3300 organizacjami charytatywnymi i zrzeszają 53 000 wolontariuszy. Z pomocy banków korzysta około 1,6 miliona osób.