Nestlé partnerem w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności

Aktualności

Nestlé partnerem w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności

04 lipca 2016

Marnowanie żywności jest plagą współczesnego świata – szacuje się, że aż jedna trzecia żywności produkowanej globalnie ląduje na śmietniku. By walczyć z tym problemem, powołano właśnie międzynarodowy program ramowy, w którym udział bierze Nestlé jako wiodący, światowy producent żywności. Pierwszym krokiem partnerstwa firm i organizacji przeciw marnowaniu żywności jest ustanowienie międzynarodowych standardów do mierzenia strat żywności. 

Szacunki dotyczące strat żywności są zatrważające – aż jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana. Zjawisko to generuje niebagatelne koszty dla gospodarki, a straty z tytułu marnowania żywności to nawet 940 mld dolarów rocznie w skali globalnej. Na marnotrawstwie produktów żywnościowych traci również nasza planeta. Żywność, która jest marnowana i ląduje na śmietniku, odpowiada za około 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych. Gdyby porównać ten wynik do poziomów emisji osiąganych przez państwa, to odpady żywnościowe znalazłyby się na trzecim miejscu niechlubnego podium, zaraz za Chinami i Stanami Zjednoczonymi. Jak dotąd trudno było jednak precyzyjnie określić, gdzie zjawisko marnowania żywności występuje najsilniej oraz ile żywności jest tracone na poszczególnych etapach łańcucha produkcji. Definicje opisujące ten problem były niejasne, brakowało systematycznych norm, które pozwoliłyby precyzyjnie mierzyć straty, porównywać dane i opracować skuteczną strategię walki ze zjawiskiem.

Dlatego powołano międzynarodowy program ramowy, który wspomoże przedsiębiorstwa, rządy i inne organizacje w mierzeniu strat żywności, raportowaniu o problemie i odpowiednim zarządzaniu odpadami żywnościowymi. Program został stworzony na początku czerwca w Kopenhadze i Waszyngtonie podczas Global Green Growth Forum (3GF) 2016. W czasie forum wiodące organizacje międzynarodowe w tym również firma Nestlé, ogłosiły swoje partnerstwo w walce z marnowaniem żywności, jednocześnie tworząc pierwsze w historii międzynarodowe standardy, które pozwolą na mierzenie, ile żywności faktycznie jest marnowane (Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard, skrót:  FLW Standard).

Powstanie tej normy to prawdziwy przełom. Po raz pierwszy kraje i przedsiębiorstwa zostały wyposażone w jasne zasady i będą w stanie obliczyć, jak wielka jest skala marnowania żywności i gdzie to zjawisko występuje. Dodatkowo będą mogły raportować o problemie w bardzo wiarygodny i spójny sposób – powiedział Andrew Steer, Prezes i CEO Światowego Instytutu Zasobów (ang. World Resources Institute).

FLW Standard stanowi zestaw globalnych definicji i wymogów sprawozdawczych dla wszystkich podmiotów, które zechcą systematyczne i fachowo zmierzyć się z tym problemem. Jest to uniwersalne narzędzie, które docelowo pomoże rządom i firmom na zmniejszenie strat ekonomicznych przemysłu spożywczego, złagodzi presję na środowisko naturalne i umożliwi ochronę zasobów. Rozwiązanie pomoże również w zapewnieniu dostępu do jedzenia większej liczbie osób. FLW Standard pomoże osiągnąć ważny cel, jaki stawiają przed sobą członkowie Consumer Goods Forum, czyli ponad 400 największych kupców detalicznych i producentów na świecie z 70 krajów – a mianowicie zmniejszenie marnotrawstwa żywności o 50% do roku 2030. Niektóre wiodące firmy, jak Nestlé, już dokonują pomiarów i publikują raporty na temat strat żywności i odpadów.

Paul Bulcke, prezes Nestlé: “Jestem przekonany, że dzięki tej współpracy możemy opracować skuteczne metody, które rozwiążą problem strat i odpadów żywnościowych. Nestlé podjęło już ambitne zobowiązanie i dąży do osiągnięcia poziomu zero odpadów w naszych zakładach do 2020 roku. Skorzystają na tym lokalne społeczności i środowisko, a my będziemy mogli pozyskiwać produkty z bardziej zrównoważonych źródeł. Normy FLW mają pomóc nam w osiągnięciu tego celu.

Wielostronne partnerstwo, w którym uczestniczy Nestlé, powołane zostało przez Światowy Instytut Zasobów podczas szczytu 3GF w 2013 roku. Wspierają je takie instytucje jak Consumer Goods Forum, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, skrót: FAO), projekt FUSION finansowany przez UE, Program Ochrony Środowiska Narodów.