Zdrowy styl życia i wynikająca z niego profilaktyka prozdrowotna staje się coraz popularniejszy wśród Polaków. Zdrowa dieta pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych związków i minerałów oraz wyeliminować te szkodliwe, o czym przekonuje się coraz więcej konsumentów. Takie wnioski wynikają z raportu „Nawyki żywieniowe Polaków 2018”.
Ponad połowa ankietowanych przestrzega optymalnej częstotliwości posiłków, zjadając ich 4 do 5 w ciągu dnia. Natomiast 36% respondentów spożywa od 2 do 3 posiłków. Polacy przykładają coraz większą wagę do jakości posiłków – aż 68% ankietowanych deklaruje, że starannie czyta etykiety produktów, oceniając ich skład pod kątem wartości odżywczych. 66% okazyjnie sięga po fast-foody, a tylko 19% podjada słodycze między posiłkami. Za to ponad połowa badanych spożywa minimum 5 porcji warzyw i owoców w tygodniu. Takie wyniki badań wskazują na rosnącą świadomość dotyczącą zdrowego żywienia.
Źródło: Centrum Prasowe PAP
Foto: Pixabay