Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) informuje: Polska żywność zdobywa kolejne rynki, a polscy producenci coraz śmielej wchodzą na rynki Europy Południowej. W Skopje sekretarz stanu Jacek Czerniak wziął udział w konferencji poświęconej promocji naszego przemysłu spożywczego. Wydarzenie odbyło się w ramach misji Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, przy współpracy z Ambasadą RP w Macedonii Północnej.
Konferencja zgromadziła przedsiębiorców, dystrybutorów i przedstawicieli administracji, tworząc przestrzeń do rozmów o współpracy handlowej i rosnących możliwościach dla polskich firm. Coraz większe zainteresowanie polskimi produktami w regionie potwierdza, że Macedonia Północna staje się dla naszych eksporterów rynkiem o realnym potencjale.
Polska żywność doceniana za jakość
W swoim wystąpieniu sekretarz stanu Jacek Czerniak podkreślił siłę polskiego sektora rolno-spożywczego.
– Polska należy do grona największych producentów żywności w Unii Europejskiej. W 2024 r. zajęliśmy piąte miejsce pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej, odpowiadając za około 8 procent unijnego rynku. Rok 2024 był dla nas szczególnie znaczący, gdyż wartość eksportu żywności z Polski osiągnęła 53,5 mld euro, czyli niemal dziesięć razy więcej niż dwie dekady temu. Z kraju, który kiedyś dostarczał produkty głównie na własny rynek, Polska wyrosła na jednego z liderów eksportu żywności w UE – podkreślił wiceminister.
Wskazał również, że polskie produkty są cenione nie tylko za wysoką jakość, lecz także za bezpieczeństwo i powtarzalność, które są kluczowe dla partnerów handlowych.
Rozmowy z polskimi firmami i zachęta do współpracy
Wiceminister spotkał się również z przedstawicielami polskich firm obecnych w Macedonii Północnej, aby rozmawiać o ich doświadczeniach, wyzwaniach i oczekiwaniach wobec administracji. Gratulował sukcesów eksportowych i zachęcał przedsiębiorców, dystrybutorów oraz sieci handlowe z Macedonii do podejmowania współpracy z polskimi producentami.
Większa współpraca handlowa
Podczas wizyty odbyło się także spotkanie z wiceministrem rolnictwa Macedonii Północnej Albrimem Hoxhą. Rozmowy dotyczyły możliwości zwiększania wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi i wykorzystania potencjału obu gospodarek.
Wiceminister Czerniak wskazał, że europejscy konsumenci oczekują większej różnorodności produktów, a polski sektor rolno-spożywczy może być dla macedońskich partnerów stabilnym dostawcą artykułów wysokiej jakości. Podkreślał również, że rosnące obroty handlowe leżą w interesie obu państw.
Polska wspiera europejską drogę Macedonii Północnej
W rozmowie z przedstawicielami rządu Macedonii Północnej sekretarz stanu potwierdził, że Polska niezmiennie wspiera jej aspiracje członkowskie.
– Akcesję państw Bałkanów Zachodnich do Unii Europejskiej postrzegamy jako szansę i bodziec do rozwoju, a także istotny wkład w budowę bezpieczeństwa i stabilności regionu – podkreślił.
Zapewnił o gotowości polskich ekspertów do dzielenia się wiedzą z zakresu reform rolnych i dostosowania sektora do wymogów prawa unijnego.
Polsko-macedońska wymiana handlowa
Wymiana artykułami rolno-spożywczymi między Polską a Macedonią Północną systematycznie rośnie. W 2024 r. eksport z Polski wyniósł ok. 49 mln euro, a import do Polski – ok. 30 mln euro.
Polska dostarcza m.in. mięso i podroby z drobiu, mleko i śmietanę, wyroby cukiernicze, czekoladę i przetwory kakao, pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa przetworzone, lody, piwo, tytoń.
Z Macedonii Północnej sprowadzamy m.in. kapustę i warzywa kapustne, winogrona świeże i suszone, wino, a także tytoń.
źrodło: MRiRW
Oprac.: K. Walkowiak