Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) poinformowało, że chińscy inspektorzy pozytywnie ocenili polski system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego oraz stosowanie regionalizacji. Uzyskanie zgody na regionalizację umożliwi polskim producentom eksport drobiu do Chin.
“Inspekcja rozpoczęła się 13 listopada 2024 r., a jej celem była weryfikacja stosowania w Polsce zasady regionalizacji w zakresie chorób drobiu (grypa ptaków HPAI, rzekomy pomór drobiu ND). Program wizyty delegacji chińskiej – oprócz spotkań w MRiRW – objął m.in. spotkania w terenowych oddziałach inspekcji weterynaryjnej, Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – PIB w Puławach, zakładach drobiowych oraz gospodarstwach hodujących drób” – informuje ministerstwo.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że polskiej stronie zależy na wznowieniu eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie chorób drobiu.
– Ta wizyta była okazją do zaprezentowania standardów i procedur dotyczących bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom zwierząt stosowanych w Polsce. Jesteśmy gotowi do dalszej wytężonej pracy, aby wznowić eksport polskiego mięsa drobiowego do Chin – powiedział wiceminister Czerniak.
źródło: PAP
oprac.: red.