W latach 2015-2018 Polska notowała systematyczny wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych. W 2018 r. przyrost ten osiągnął nienotowany dotąd poziom 29,7 mld EUR i był wyższy w ujęciu rocznym o 6,8%.
W 2018 r. udział produktów rolno-spożywczych w polskim eksporcie ogółem ukształtował się na poziomie 13,3%. Była to zatem trzecia najważniejsza grupa towarów w zagranicznym wywozie (po wyrobach przemysłu elektromaszynowego oraz chemicznego).
Zdecydowana większość naszego eksportu artykułów rolno-spożywczych trafia na rynek unijny. W 2018 r. było to w ujęciu wartościowym 24,5 mld EUR, przy czym za ponad jedną trzecią tej kwoty odpowiadało 5 krajów: Wielka Brytania, Holandia, Włochy, Francja i Czechy. Jednocześnie dynamicznie rośnie nasz eksport rolno-spożywczy na rynki pozaunijne. W latach 2015-2018 odnotowaliśmy pod tym względem znaczący wzrost do: Turcji (o 86,7%), Norwegii (o 79,9%), na Ukrainę (o 62,4%), do Szwajcarii (o 56,4%) oraz Izraela (o 53,8%).
W naszym eksporcie towarów rolno-spożywczych najważniejsze znaczenie mają: papierosy (9,7% w 2018 r.), mięso jadalne i podroby z drobiu (8%), chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta, ciastka, wafle itp. (5,3%), czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao (5,1%) oraz mięso wołowe (3,9%).
Źródło i foto: MPiT