Mondelēz International stawia na Harmony

Aktualności

Mondelēz International stawia na Harmony

26 września 2019

Mondelēz International, największy producent ciastek na świecie, realizuje odpowiedzialne społecznie inicjatywy od lat, dbając m.in. o to, by pszenica, z której wypiekane są miliony ciastek, pozyskiwana była z zachowaniem równowagi w przyrodzie i bioróżnorodności.

Działania Mondelez – branżowego lidera w segmencie ciastek markowych – obejmują również Polskę. Zlokalizowana w Płońsku fabryka produkuje ciastka, takie jak Lubisie oraz Delicje, wykorzystując pszenicę pozyskaną m.in. od polskich rolników, w ramach międzynarodowego programu zrównoważonego rozwoju Harmony. Inicjatywa, która do tej pory objęła sześć krajów europejskich i blisko 1700 rolników, zobowiązuje nie tylko do zmniejszenia zużycia pestycydów czy dbania o jakość wody, ale również przeznaczenia części terenów upraw na potrzeby pszczół i motyli. Firma zapowiedziała, że do 2022 r. wszystkie jej ciastka w Unii Europejskiej będą produkowane wyłącznie z pszenicy pozyskanej w sposób przyjazny dla środowiska.

– Konsumenci zmieniają swoje codzienne nawyki. Coraz częściej dokładnie czytają etykiety i są coraz bardziej świadomi zagadnień związanych z ochroną środowiska i odpowiedzialnym pozyskiwaniem surowców. Przy sklepowych półkach wybierają marki, które produkowane są z troską o naturę. Inicjatywy związane ze zrównoważonym rozwojem są dla nich ważne. Dlatego w Mondelez stawiamy na przemyślane, systemowe podejście i konsekwentnie, krok po kroku, realizujemy programy takie jak Harmony, które na przestrzeni lat mogą przynieść realną zmianę – mówi Ewa Kosowska, kierownik ds. marketingu kategorii ciastek w Mondelez Polska.

Przykładem długofalowych działań jest droga obrana przez Mondelēz International. Firma ponad dekadę temu postawiła przed sobą ambitny cel. Wewnętrzne analizy wykazały, że największy wpływ na środowisko mają surowce niezbędne do produkcji. Aż dwie trzecie z nich to zboża, a przede wszystkim pszenica, szczególnie wrażliwa na zmiany klimatyczne.

Odpowiedzią na oczekiwania konsumentów i tak postawiony cel stał się rozpoczęty ponad dekadę temu we Francji program Harmony. Zakłada on wspieranie bioróżnorodności i dobrych praktyk związanych z ochroną środowiska w zakresie produkcji pszenicy. Inicjatywa opracowana we współpracy z organizacjami pozarządowymi, specjalistami w zakresie ochrony środowiska oraz towarzystwami naukowymi łączy wszystkich uczestników łańcucha dostaw – rolników, spółdzielnie rolnicze i młyny.

Szczególną rolę w programie Harmony odrywają rolnicy, którzy w swoich uprawach ograniczają ilość zużywanej wody i dwutlenku węgla, dbają o jakość gleby oraz ochronę bioróżnorodności. W ciągu dekady program Harmony objął blisko 1700 rolników z sześciu europejskich państw – w tym także z Polski. Wyłącznie w 2017 r. zebrali oni niemal 177 tys. ton pszenicy. Umożliwiło to pokrycie 60% ciastek produkowanych przez Mondelēz International w Unii Europejskiej. Inicjatywa nieustannie się rozwija, czego najlepszym potwierdzeniem jest zapowiedź firmy, że do 2022 r. wszystkie ciastka w UE będą produkowane z pszenicy Harmony.

W Polsce program Harmony obejmuje dwóch rolników, których skala działania w istotny sposób wyróżnia się na tle innych europejskich krajów. W ubiegłym roku zebrali ponad 11 tys. ton pszenicy. Uprawiane przez nich zboże zajmowało ponad 2000 hektarów, czyli więcej niż 5% wszystkich gruntów przeznaczonych na program Harmony w całej Europie. Ponad 60 hektarów stanowił obszar przeznaczony dla pszczół oraz motyli. Na wygospodarowanym terenie, większym niż krakowskie Błonia, żyje ponad 400 tys. owadów zapylających.

Pozyskana przez polskich rolników pszenica umożliwiła produkcję blisko 9 tys. ton mąki, która następnie trafiła do fabryki w Płońsku, gdzie produkowane są Lubisie oraz Delicje, które następnie są sprzedawane nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach na świecie.

W miarę rozwoju inicjatywy, do 2022 r. kolejne produkty z portfolio Mondelez Polska dołączą do programu Harmony. Do końca tego roku będą to m.in. belVita oraz ciasteczka Milka Soft Choc&Choc, a także produkowane w fabryce w Jarosławiu ciastka Petitki i Łakotki.