Z danych Eurostatu wynika, że od września 2019 r. do marca 2020 r. z Polski wyeksportowano o 38,6% mniej zagęszczonego soku jabłkowego niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadek wynikał przede wszystkim z ograniczonej produkcji w Polsce spowodowanej mniejszymi zbiorami jabłek. Wzrost cen koncentratu był jednak relatywnie niski, przez co wartość jego eksportu obniżyła się o 32,5% rok do roku. Większą dynamikę spadku obserwowano w przypadku rynków pozaeuropejskich (USA) z uwagi na zwiększoną podaż koncentratu z Chin.
Według USDA, amerykański import zagęszczonego soku jabłkowego z Chin w pierwszych 5 miesiącach 2020 r. wzrósł 8,1 krotnie rok do roku, przy jednoczesnym spadku importu z Polski o 85% rok do roku, Turcji (-20%) oraz Ukrainy (-60%). Spowolnienie w imporcie, wywołane koronawirusem w Chinach, tylko nieznacznie zwiększyło popyt na koncentrat z Polski. W większym stopniu USA zwiększała zakupy z rynku południowoamerykańskiego.
Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego
Foto: bigstockphoto.com