Ruszyła pierwsza klasa patronacka Carrefour Polska. We współpracy z Zespołem Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie, firma wspiera rozwój szkolnictwa zawodowego i rozwój młodych specjalistów. Przez kolejne 3 lata uczniowie pod okiem doświadczonych pracowników Carrefour będą zdobywać umiejętności podczas zajęć praktycznych w warszawskich hipermarketach sieci. Firma w wybranych sklepach w całej Polsce posiada własne zaplecze cukiernicze i piekarnicze. Korzystając z tych możliwości, uczniowie pod okiem opiekunów praktyk – pracowników Carrefour poznają specyfikę pracy w zawodzie. Zaangażowanie w praktyczne kształcenie przyszłych kadr jest elementem autorskiego programu firmy „Przepis na mistrza”. Jego celem jest aktywizacja zawodowa a także waloryzacja zawodów rzemieślniczych. W ramach programu pracownicy Carrefour z długoletnim stażem mogą wziąć udział w procesie certyfikacji zawodowej. Współpraca z sektorem edukacji, czego przykładem jest klasa patronacka w warszawskim technikum, buduje kulturę profesjonalizmu kadr w branży i pomaga uatrakcyjniać ofertę szkoleniową szkół zawodowych. Przepis na mistrza został wyróżniony nagrodą HR Innovator przyznawaną w ogólnopolskim konkursie na innowacyjne projekty w obszarze zasobów ludzkich.