Mlekovita nieustannie rozwija swój asortyment, stawiając przede wszystkim na bezpieczeństwo produktów pod względem zdrowotnym i ich unikatowe wartości odżywcze. Dlatego jako pierwszy producent w Polsce Mlekovita wprowadza do szerokiej dystrybucji produkty z mleka A2A2, tj.: mleko A2A2 UHT oraz jogurt naturalny z mleka A2A2.
Produkty mleczne są jednym z głównych składników diety ludzi, są źródłem białek, tłuszczu mlecznego, witamin i minerałów. Głównym białkiem występującym w mleku jest kazeina, która stanowi 80 % białek mleka. Jedną z form tego naturalnego białka w mleku krowim jest beta-kazeina A1 oraz beta-kazeina A2. Beta-kazeina A2 jest rzadko występującą formą kazeiny. W beta-kazeinie A1 występuje histydyna, natomiast w beta-kazeinie A2 – prolina. Te dwa warianty beta-kazeiny zachowują się inaczej podczas trawienia, przy czym beta-kazeina A2 jest lepiej przyswajalna przez człowieka.
Badania wskazują, że około 8 % dzieci i 2 % dorosłych cierpi na dolegliwości o podłożu alergicznym po spożyciu mleka krowiego lub jego przetworów (wg danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka). Dla nich alternatywą są produkty z mleka A2A2.
Nowości z mleka A2A2 od Mlekovity inicjują linię naturalnych produktów mlecznych wytwarzanych z mleka A2A2 od specjalnie wyselekcjonowanych krów, posiadającego składniki wpływające na prawidłową pracę jelit i dobroczynny wpływ na układ odpornościowy:
- wyłącznie naturalne białko beta-kazeina A2,
- naturalne minerały i witaminy:
- wapń w ilości 120 mg w 100 ml mleka (co stanowi 15 % Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia wapnia dla osoby dorosłej). Wapń jest kluczowy w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu kości, zębów oraz enzymów trawiennych;
- fosfor w ilości 80 mg w 100 ml mleka (co stanowi 11 % Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia fosforu dla osoby dorosłej). Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów;
- potas w ilości 150 mg w 100 ml mleka (co stanowi 7,5 % Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia potasu dla osoby dorosłej). Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi;
- witamina B12 w ilości 0,25 µg w 100 ml mleka (co stanowi 10 % Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia witaminy B12 dla osoby dorosłej). Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Produkty z mleka A2A2 są alternatywą dla osób z nietolerancją pokarmową białka mleka krowiego, dla osób cierpiących z powodu objawów żołądkowo-jelitowych czy dla osób starszych, u których występują zmiany w mikrobiocie jelitowej i układzie odpornościowym (wg danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka).
– Mleko jest cennym składnikiem diety, ale nie każdy może się nim cieszyć. Pojawienie się na rynku mleka A2A2 może być alternatywą dla pewnych grup konsumentów, ale jednocześnie w żaden sposób nie dyskredytuje głównych wartości odżywczych mleka konwencjonalnego – podkreśla Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.
źródło: Mlekovita
oprac.: red.