Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce. Dnia 15 września br. członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce. Współorganizatorem wydarzenia był Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Uczestnicy powstającego zespołu skorzystali z gościnności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W ramach wizyty zwiedzili winnicę Victoria oraz poznali kolekcję odmian winorośli. Pracownicy Instytutu przygotowali ponadto prelekcje i prezentacje na temat prowadzonych w instytucie prac z zakresu uprawy winorośli oraz perspektyw rozwoju winiarstwa gronowego i produkcji cydrów w Polsce. Goście mieli również okazję odwiedzić nowoczesny zakład produkcyjny firmy Jantoń. Ważnym punktem wydarzenia była dyskusja na temat aktualnej sytuacji, problemów branży winiarskiej, ich przyczyn i perspektyw na rozwój oraz specyfiki polskiego sektora winiarskiego. Struktura polskiego winiarstwa wynika bezpośrednio z dostępności surowców. Polska jest liderem produkcji owoców takich, jak jabłka, czarna porzeczka, wiśnie. Aktualnym światowym problemem jest stale rosnąca produkcja tych owoców, a winiarstwo owocowe daje potencjał odbioru i przetworzenia tych owoców.