Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Polskie mięso na rynkach Azji

Aktualności

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Polskie mięso na rynkach Azji

11 grudnia 2024

Wiceminister Jacek Czerniak podczas debaty “Gra o wschód – czy polska branża mięsna wykorzystuje szanse na rynkach azjatyckich” podkreślił, że mięso i produkty mięsne to polska specjalność i nasz najważniejszy produkt eksportowy, jeżeli chodzi o produkty rolno-spożywcze.

Sekretarz stanu poinformował, że starania resortu rolnictwa doprowadziły do otwarcia następujących azjatyckich rynków:

– filipińskiego – dla mięsa drobiowego,

– wietnamskiego – dla mięsa wołowego oraz mięsa z kaczek i gęsi,

– singapurskiego – dla mięsa wołowego.

Udało się również doprowadzić do poprawienia warunków eksportu mięsa wieprzowego na rynek singapurski.

Wiceminister Czerniak podkreślił, że na zaawansowanym etapie znajdują się także sprawy:

– wznowienia eksportu mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie grypy ptaków HPAI,

– uzgodnień mających na celu rozpoczęcie eksportu mięsa wołowego do Chin,

– możliwości eksportu mięsa drobiowego na rynek koreański.

Działania resortu wspierające ekspansję polskiego mięsa w Azji

– Kluczową kwestią jest dla nas wspieranie polskich przedsiębiorców zainteresowanych tym kierunkiem – zaznaczył wiceminister Jacek Czerniak.

Sekretarz stanu poinformował, że stałą praktyką MRiRW jest przekazywanie postulatów rolnych do rozmów innych resortów – Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rozwoju i Technologii – z partnerami zagranicznymi. W odniesieniu do wybranych kierunków eksportowych zorganizowaliśmy również narady międzyresortowe.

– Wsparcie dyplomatyczne oraz wizyty wysokiego szczebla w Chinach, Republice Korei, Malezji i Filipinach oraz – ostatnio – w Wietnamie pozytywnie wpłynęły na przyspieszenie prowadzonych rozmów dostępowych dla polskich artykułów rolno-spożywczych – powiedział wiceminister Czerniak.

źródło: PAP Media
oprac.: red.