Mięso przyszłości będzie dojrzewało w probówce

Gospodarka

Mięso przyszłości będzie dojrzewało w probówce

27 grudnia 2021

Za dekadę lub dwie mięso już nie będzie takie same, ponieważ w przyszłości będzie ono dojrzewało w probówce, a nie chlewie, kurniku, czy stodole. Technologia stojąca za tę rewolucją nie jest jeszcze w pełni gotowa, ale stale się rozwija.

Jak czytamy w Forsalu – przepis na mięso z laboratorium nie jest zbyt skomplikowany – pod warunkiem, że chcemy uzyskać mielone. Do produkcji większych kawałków są potrzebne metody druku 3D.

Nie uważa się, ze komórkowa hodowla mięsa w pełni zastąpi tradycyjne hodowle zwierząt, ale może znacznie ograniczyć zabijanie zwierząt.

W Singapurze obecnie można skosztować nuggetsów z kurczaka, które powstały w laboratorium. Z kolei na początku grudnia izraelska firma MeaTech 3D zaprezentowała największy jak dotychczas (110g) stek z laboratoryjnego wytwarzanego mięsa.

źródło: forsal