9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Niezależnie od wieku czy statusu społecznego, danie to zdobywa serca zarówno tych, którzy zamawiają je w restauracjach, jak i tych, którzy przygotowują je w domu.
Według badań przeprowadzonych na zlecenie North Coast, dystrybutora śródziemnomorskich produktów premium, najpopularniejszą kuchnią zagraniczną Polaków jest kuchnia włoska. Jako ulubioną wybiera ją aż 30% ogółu respondentów. W generalnym rankingu plasuje się tuż za kuchnią polską, na którą wskazuje 37% osób. Co ciekawe im niższy wiek badanych tym większa miłość do kuchni włoskiej. Osoby w wieku 18-44 lat zdecydowanie wolą kuchnię włoską od polskiej i to ją wybierają zarówno w restauracjach (ponad 40% respondentów), jak i najchętniej przygotowują w domu.
Dlaczego kochamy kuchnię włoską?
Na pytanie dlaczego kochamy kuchnię włoską, najczęściej wskazujemy, bo jest smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu oraz stosunkowo niedroga. Blisko 20% Polaków uważa także, że jest zdrowa. Według “U.S. News & World Report” to dieta śródziemnomorska jest najzdrowszą wśród wszystkich diet, bo bazuje na świeżych produktach o prostych składach, tradycyjnych recepturach, dużej ilości oliwy z oliwek, warzyw, a także ryb i owoców morza.
Ulubione danie włoskiej kuchni
Wśród włoskich smakołyków w Polsce króluje – pizza. Badania wykazują, że to cudo kulinarnego świata stało się jednym z najpopularniejszych włoskich dań. Dlaczego Polacy kochają pizzę? Pizza doskonale łączy w sobie smak, różnorodność i łatwość dostępu. Niezależnie od regionu czy miasta, Polacy chętnie sięgają po pizzę zarówno podczas rodzinnych obiadów, romantycznych kolacji, jak i przy spotkaniach ze znajomymi. Pizza jest uniwersalna i dostosowuje się do praktycznie każdej sytuacji.
Nie tylko restauracje cieszą się zainteresowaniem polskich miłośników pizzy. Badania wskazują, że aż 20% Polaków decyduje się na przygotowanie tego dania w domu.
Jaką pizzę wybieramy?
Jednym z powodów popularności pizzy w Polsce może być także jej wszechstronność. Wybierając pizzę, każdy może znaleźć coś dla siebie. Od tradycyjnych wariantów z pomidorami i serem, po oryginalne kompozycje z owocami morza czy egzotycznymi dodatkami. Najpopularniejszą w Polsce podobnie jak we Włoszech jest pizza margherita. Kolejnymi wyborami rodaków są pizza pepperoni, capricciosa, hawajska i quattro formaggi. Pizza to danie, które nie zna granic kreatywności ani ograniczeń smakowych. Zarówno w restauracji jak i w domy nie jesteśmy skazani na sztywne wersje tej potrawy. W każdej sytuacji możemy żonglować dodatkami tworząc indywidualne kompozycje.
źródło: Informacja prasowa North Coast
oprac. H. Handkowska